Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι με το βλέμμα στην Ουάσινγκτον

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι με το βλέμμα στην Ουάσινγκτον

Τι συζήτησαν οι δύο άνδρες; Τι ανησυχεί την Ελληνική διπλωματία;

Η κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο με φόντο την αλλαγή στον Λευκό Οίκο ήταν το βασικό μενού της συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αιγύπτιου προέδρου χθες στην Αθήνα.

Παρά τα συνήθη ευχολόγια μπροστά στις κάμερες του κ. Μητσοτάκη και του κ. Σίσι οι δύο χώρες έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν σε μια επιστροφή των ΗΠΑ στην περιοχή. Η Αθήνα για να τερματιστεί η Τουρκική προκλητικότητα και το Κάιρο για να αντιμετωπιστεί το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

O Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε δεν κρύφτηκε λέγοντας μπροστά στον Αιγύπτιο πρόεδρο ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν «θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών και ασφάλειας στην περιοχή μας. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να καλωσορίζει την επιστροφή των ΗΠΑ στον κεντρικό του ρόλο ως ηγετικού παράγοντα του ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Σίσι επιβεβαίωσε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα είχε αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, «δεδομένης της πρόσφατης κλιμάκωσης στο πλαίσιο των προκλήσεων και των μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», βάζοντας φυσικά και τη δική του ατζέντα «της υιοθέτησης ιδεολογικών πολιτικών που στηρίζουν τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές ομάδες».

Ο πονοκέφαλος βέβαια της Αθήνας είναι μεγαλύτερος από τους ακραίους ισλαμιστές στη χερσόνησο του Σινά και ακούει στο όνομα Τουρκία και Ρ. Τ. Ερντογάν. Ήδη η νέα τουρκική ΝΑVTEX για έρευνες Νότια της Καρπάθου δείχνει πέρα από το μέτρο ή καλύτερα από την έλλειψη μέτρου των τουρκικών απαιτήσεων και το γεγονός ότι η Τουρκία παρά τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό της δεν θα σταματήσει τις προκλήσεις.

Ωστόσο στο εγγύς μέλλον υπάρχουν δύο σταθερές ικανές να αλλάξουν το τοπίο. Η μία είναι το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο με άγνωστο Χ τη Γαλλική στάση. Αν δηλαδή ο Εμανουέλ Μακρόν επιμείνει στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία πολύ περισσότερο αν αυτές αγγίζουν την περίφημη τελωνειακή ένωση Ε.Ε. – Τουρκίας.

Η δεύτερη αφορά τη στάση των ΗΠΑ και του Τζο Μπάιντεν από τον Ιανουάριο που θα αναλάβει και επίσημα. Μέχρι τότε η Αθήνα θα πρέπει να βρει έναν τρόπο αντίδρασης απέναντι στην Τουρκία του Ρ. Τ. Ερντογάν. Ειδικά αν ο τελευταίος τραβήξει στα άκρα το σχοινί.

Επί του παρόντος Δευτέρα που μας πέρασε ο κ. Δένδιας, μιλώντας στο Θέμα FM δήλωσε ότι η Αθήνα επεξεργάζεται την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης με επόμενο βήμα την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter