Συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ: Στο συρτάρι τα πρωτογενή πλεονάσματα

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ: Στο συρτάρι τα πρωτογενή πλεονάσματα

Ανάπτυξη, επενδύσεις και μεταναστευτικό βρισκόντουσαν στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Μέρκελ στο Βερολίνο ωστόσο, ο πρωθυπουργός έβαλε στο συρτάρι το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων λέγοντας πως «πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα»

Όπως είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ όσο πιο γενναία είναι η ανάπτυξη τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεται το χρέος. Επανέλαβε πως θεωρεί υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν τεθεί, αλλά σημείωσε πως θα τηρηθούν οι στόχοι για το 2019 και το 2020. Τα θέματα αυτά, είπε, αφορούν τους θεσμούς και θα συζητηθούν με τους θεσμούς.

Παράλληλα, προτίμησε να πετάξει στη Γερμανία το μπαλάκι σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων αφού ερωτηθείς από Γερμανό δημοσιογράφο, εάν έθεσε στην κυρία Μέρκελ το συγκεκριμένα, όπως είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, απέφυγε να απαντήσει και μίλησε γενικόλογα, κάνοντας λόγο για ένα δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα για την Ελλάδα και τους Έλληνες. 

«Ελπίζαμε ότι αυτό το δύσκολο κεφάλαιο μπορεί κάποια στιγμή να κλείσει. Μετά από απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου η Ελλάδα προχώρησε σε αποστολή ρηματικής διακοίνωσης προς την Γερμανία με την οποία ζητάμε επίσημα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις. Εμείς προσβλέπουμε σε μια θετική ανταπόκριση και είμαι πεπεισμένος ότι η οριστική διευθέτηση αυτού του ζητήματος θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τη σχέση των δυο λαών μας» επισήμανε. Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει.

Κατά τα άλλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι θέλει να αλλάξει το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων και διαβεβαίωσε για την «ειλικρινή διάθεση για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές» εκ μέρους της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα κάνει ότι πρέπει για να επιταχυνθεί η επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία», ενώ παράλληλα θα βελτιωθούν οι συνθήκες όσων διαμένουν στα νησιά. Τόνισε ότι προσβλέπει στην βοήθεια και της Γερμανίας για την φύλαξη των συνόρων, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά.

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Άνγκελα Μέρκελ γνωρίζει τις θέσεις του, καθώς σημείωσε ότι η συμφωνία «έχει σοβαρά ελαττώματα αλλά μπορούν να αμβλυνθούν μέσα από τη συνολική ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter