Συνάντηση Σημίτη – Πάιατ

Συνάντηση Σημίτη – Πάιατ

Τα «επιτεύγματα» Σημίτη στα ελληνοτουρκικά!

Τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, επισκέφθηκε με δική του πρωτοβουλία ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ. Όπως έγινε γνωστό, αφορμή για την επίσκεψη ήταν το πρόσφατο άρθρο του πρώην πρωθυπουργού στην «Καθημερινή», όπου προειδοποιούσε για ενδεχόμενη νέα κρίση, τύπου Ιμίων, με την Τουρκία, αλλά κυρίως το γεγονός ότι ο κ. Σημίτης είχε επικαλεστεί στο άρθρο του τον πρέσβη των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σημίτης, θέλοντας να σχολιάσει την επιφυλακτική στάση των συμμάχων μας σε σχέση με την τουρκική επιθετικότητα, είχε γράψει: «Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που σε ερωτήσεις σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, σημείωσε την ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και μίλησε ‘’για συμφωνίες εξίσου επωφελείς για τα εμπλεκόμενα μέρη’’ μία απάντηση που υποδηλώνει πρωτοβουλίες που ίσως δεν θα είναι συμφέρουσες για τη χώρα μας»…

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι μετά τη δημοσίευση του άρθρου του πρώην πρωθυπουργού, ο ακόλουθος Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Μπιλ Μιούραντ, είχε διαψεύσει τον Κώστα Σημίτη, αναφέροντας ότι «ο Τζέφρι Πάιατ ποτέ δεν μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς»! Ο κ. Μιούραντ, μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα είχε πει επί λέξει: «όσον αφορά συγκεκριμένα την κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές δραστηριότητες γεώτρησης, διαπιστώσατε την πολύ γρήγορη και σαφή αντίδραση της κυβέρνησής μου μέσω του εκπροσώπου μας στην Ουάσινγκτον και ειδικότερα της έμφασης που αποδίδουμε στην αποφυγή προκλητικών και κλιμακωτών ενεργειών. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι η μακροπρόθεσμη ελπίδα μας – και αυτό εμπνέεται και πάλι από την υποστήριξή μας στην τριμερή Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος – είναι ότι τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη συνεργασίας, ένα win-win, σε αντίθεση με έναν οδηγό για συγκρούσεις».

Με λίγα λόγια, ο κ. Πάιτ θέλησε, μάλλον, να τα πει… ένα χεράκι και από κοντά στον Κ. Σημίτη! Και αυτό – για να μην αδικούμε και τον πρώην πρωθυπουργό – παρότι αποτελεί συνήθη πρακτική των ΗΠΑ η στάση… «βρείτε τα μόνοι σας»! Με τη διαφορά ότι τώρα οι Αμερικανοί «φίλοι μας» κόπτονται πρωτίστως για τους ρωσικούς S-400 του Ερντογάν και τα αμερικανικά F-35!

Ωστόσο, καλό είναι να υπενθυμίσουμε, με αφορμή το άρθρο του κ. Σημίτη και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ποια είναι τα «επιτεύγματα» των δικών του κυβερνήσεων ως προς τα ελληνοτουρκικά, για τα οποία υπερηφανεύεται. Μετά την τραγωδία των Ιμίων, που είχε ως αποτέλεσμα να πετύχει η Τουρκία στην πράξη τη θεωρία της περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο – ασχέτως αν εμείς δεν τις αναγνωρίζουμε – η κυβέρνηση Σημίτη κατόρθωσε να θέσει σε αμφισβήτηση το δικαίωμα της Ελλάδας να θεωρεί ότι το μόνο εκκρεμές θέμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι η διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας!

Με ποιο τρόπο; Τους εξής δύο: το 1997, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η Ελλάδα υπέγραψε μια συμφωνία, η οποία αναγνωρίζει για πρώτη φορά «νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο! Επίσης, με την ίδια συμφωνία, η χώρα μας αποδέχτηκε ότι θα αποφεύγει μονομερείς ενέργειες, θέτοντας υπό τουρκική ομηρία το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από έξι στα 12 ναυτικά μίλια όταν το κρίνει αναγκαίο.

Και δύο χρόνια αργότερα, το 1999, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ελσίνκι, η ελληνική κυβέρνηση υπογράφει κείμενο, στο οποίο γίνεται λόγος για «εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και άλλα συναφή θέματα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας! Φυσικά και είχε θετικότατα σημεία η Συμφωνία του Ελσίνκι, με πρώτο την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει επιλυθεί το Κυπριακό, αλλά και τη μετατροπή των ελληνοτουρκικών θεμάτων σε ευρωτουρκικά και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυσή τους με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, αναγνωρίσαμε ως κράτος ότι υπάρχουν εκκρεμείς συνοριακές διαφορές με την Τουρκία, για τις οποίες η γείτονα μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης… 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter