Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Συνάντηση του Σταύρου Κοντονή με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων

Θέματα που «αφορούν τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση», συζήτησαν σήμερα σε συνάντησή τους ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής και το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η απλοποίηση των δικονομικών διαδικασιών για την επίσπευση διεξαγωγής των εργατικών δικών και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων, αποτελούμενο από τους Φώτη Κλαουδάτο, Δημήτρη Βασιλείου και Χρίστο Νικολουτσόπουλο, πρότεινε στον υπουργό Δικαιοσύνης νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες αφενός θα επιταχύνουν την διεξαγωγή των εργατικών δικών και θα επιφέρουν αποσυμφόρηση των πολιτικών δικαστηρίων και αφετέρου θα παρέχουν στους θιγόμενους εργαζόμενους δικαιώματα για μια ποίο δίκαιη δίκη.

Η Ένωση Ελλήνων Εργατολόγων πρότεινε ειδικότερα να μην κάνουν οι δικαστές τους υπολογισμούς επί των εργατικών αξιώσεων και διαφορών, αλλά το βάρος αυτό να μεταφερθεί στους δικηγόρους των δύο μερών (εργαζομένων και εργοδοτών).

Επισημαίνεται ότι κατά τις εργατικές διεκδικήσεις οι δικαστές αναγκάζονται να προβαίνουν σε δεκάδες υπολογισμούς, που αφορούν τις διαφορές αποδοχών, δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδομάτων, αποζημιώσεων, αλλαγής μισθολογικών κλιμακίων, κ.λπ. Οι υπολογισμοί αυτοί είναι χρονοβόροι και μετακυλούν τον χρόνο δημοσίευσης των δικαστικών αποφάσεων. Κατόπιν αυτών, η Ένωση πρότεινε οι υπολογισμοί αυτοί να γίνονται από τους δικηγόρους των δύο διαδίκων (εργοδοτών- εργαζομένων) και εάν υπάρχουν ενστάσεις τότε να επιλαμβάνεται ο δικαστής που χειρίζεται την υπόθεση.

Παράλληλα, προτάθηκε να τροποποιηθεί η νέα διάταξη του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που απαγορεύει στους μάρτυρες να καταθέτουν για το περιεχόμενα και τους όρους των συμβάσεων εργασίας καθώς και να μπορούν οι εργαζόμενοι να παρίστανται ως πολιτική αγωγή με δικηγόρο στις ποινικές δίκες (μετά από μήνυση) για μη καταβολή δεδουλευμένων.

Ο κος Κοντονής ζήτησε από το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων να καταθέσει σχετικό υπόμνημα. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.