Συνάντηση Τσακαλώτου – θεσμών με πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ

Συνάντηση Τσακαλώτου – θεσμών με πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μισέλ Ρέινς, επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Γ. Ντάισελμπλουμ, των εκπροσώπων των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) και του Έλληνα υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στη διαπραγμάτευση για

την ελληνική αξιολόγηση.

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανέλαβε ο επικεφαλής του Eurogroup , Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε σήμερα το πρωί σε δημοσιογράφους στη Χάγη ότι πρέπει να δοθεί μια ώθηση στη διαπραγμάτευση. “Kάποιες φορές χρειάζεται να σπρώξουμε τα πράγματα. Αυτό θα το κάνουμε σήμερα και ελπίζουμε να βοηθήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι «στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε αργά, αλλά βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση».

Ο Πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε, επίσης, ότι τα σενάρια περί αναζωπύρωσης της κρίσης είναι υπερβολικά, ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης και η δουλειά συνεχίζεται.

Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες δεν θα συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και οι μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από τον Γενικό Διευθυντή οικονομικών υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και τον επικεφαλής της διαπραγμάτευσης Ντέκλαν Κοστέλο. Από πλευράς του ΔΝΤ, παρών θα είναι ο Πολ Τόμσεν.

Κοινή στάση ΔΝΤ-ΕΕ

Οι δανειστές της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν καταλήξει μεταξύ τους σε συμφωνία για μια κοινή στάση που θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«Υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι η έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», συνέχισε.

Οπως μεταδίδει τo ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους με γνώση των διαπραγματεύσεων, οι δανειστές θα ζητήσουν από την Αθήνα τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων που θα ισοδυναμούν με το 2% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, θα εφαρμοστούν εάν η χώρα μας δεν καταφέρει να πετύχει τους στόχους για το πλεόνασμα που ορίζει το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ, της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων σχετικά με τους όρους που συνδέονται με την τελευταία διάσωση της Ελλάδας έχει επαναφέρει στο προσκήνιο ανησυχίες σχετικά με τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter