Συνάντηση Τσίπρα – δημάρχων: Μόνο απτό αποτέλεσμα το αναπτυξιακό πρόγραμμα προς όφελος των νησιών

Συνάντηση Τσίπρα – δημάρχων: Μόνο απτό αποτέλεσμα το αναπτυξιακό πρόγραμμα προς όφελος των νησιών

Η επικύρωση της κυβερνητικής δέσμευσης για την εκπόνηση αναπτυξιακού προγράμματος προς όφελος των νησιών που έχουν «σηκώσει» το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης, ήταν το μοναδικό απτό αποτέλεσμα που προέκυψε από τη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των δημάρχων της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου.

Αναφορικά με το μείζονος, για τους δημάρχους, σημασίας θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά του κ. Τσίπρα ωστόσο ο τελευταίος, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Χίου Μανώλη Βουρνού, αύριο θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με συναρμόδιους υπουργούς προκειμένου να γίνει προσπάθεια εξεύρεσης λύσης προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατά τη συνάντηση, δεν ετέθη θέμα για τη δημιουργία άλλων χώρων στα νησιά καθώς θεωρήθηκε ότι με την υπάρχουσα κατάσταση και με τον μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων ανθρώπων, η συζήτηση για νέους χώρους μένει προς ώρας εκτός ατζέντας.

Ωστόσο, ο κ. Βουρνούς χαρακτήρισε «ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές» την απευθείας συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς ο τελευταίος «μπόρεσε να αποκτήσει μία πρώτη εικόνα γι’ αυτά τα ζητήματα. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν έχει υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών σε σχέση με την περσινή συνάντηση των δημάρχων με τον Αλ. Τσίπρα, ο δήμαρχος Χίου αναγνώρισε πως «η περσινή συνάντηση ήταν πριν την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, πριν τις 20 Μαρτίου 2016, οπότε τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Για την Χίο, μέχρι τις 20 Μαρτίου τα πράγματα πήγαιναν με κάποιο καλό τρόπο – από εκεί και μετά τα πράγματα ανετράπησαν, οπότε είναι άλλες συνθήκες, άλλη συζήτηση η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ενίσχυση των υπηρεσιών και της ασφάλειας, δηλαδή της αστυνομίας στα νησιά όπως διευκρίνισε, είναι πολύ βασικά ζητήματα.

Στην αναγκαιότητα ενίσχυσης και επιτάχυνσης των υπηρεσιών ασύλου, καθώς και της στελέχωσης της αστυνομίας, του λιμενικού και όλων των αρμόδιων φορέων εστίασε ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος. «Οπωσδήποτε πρέπει να έχουμε διεκπεραιωμένα χιλιάδες αιτήματα για να γίνει πραγματικότητα και η άμεση αποσυμφόρηση» σχολίασε αναφερόμενος στο άσυλο.

Οι επαφές των πέντε δημάρχων στην Αθήνα συνεχίζονται, με συναντήσεις τους με εκπροσώπους κομμάτων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter