Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
«Προτεραιότητα οι επενδύσεις»

Συνάντηση Τσίπρα με στελέχη αμερικανικών ΜΜΕ και επιχειρηματίες – Τι είπε για επενδύσεις, γεωστρατηγική και brain drain

O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε χθες με συντάκτες και στελέχη ορισμένων εκ των σημαντικότερων αμερικανικών και διεθνών media (FT, Bloomberg, Politico, PBS, CNBC, Washington Post, WSJ, κ.ά.).

Για την απόλυτη προτεραιότητα στο κομμάτι των επενδύσεων, αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χθες, για αρκετή ώρα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με συντάκτες και στελέχη ορισμένων εκ των σημαντικότερων αμερικανικών και διεθνών media (FT, Bloomberg, Politico, PBS, CNBC, Washington Post, WSJ, κ.ά.).

Σε μία συζήτηση με ευρεία θεματολογία, πέραν της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την απόλυτη προτεραιότητα στο κομμάτι των επενδύσεων. Όπως σημείωσε, επιβλέπει προσωπικά την task force για τις μεγάλες επενδύσεις, τον αναπτυξιακό νόμο και τα κίνητρα που δίνει, καθώς και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα καταφέρνει και αξιοποιεί τους σημαντικούς πόρους από τα κοινοτικά κονδύλια.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «γόνιμη συνάντηση» με την κ. Λαγκάρντ, επισημαίνοντας, κατά τις ίδιες πηγές, ότι υπήρξε απόλυτη συμφωνία στην ανάγκη να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση και να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Όπως πρόσθεσε, οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων ήταν αυτές που έφεραν τις καθυστερήσεις, η οποίες σε αυτήν τη φάση μπορούν να αποφευχθούν, καθώς είναι προς όφελος όλων η ελληνική οικονομία να παραμείνει σε ανοδική τροχιά και η χώρα να κλείσει οριστικά πίσω της την εποχή των μνημονίων και της ύφεσης.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τον κρίσιμο γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, αναλύοντας τη στρατηγική για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας τη στενή συνεργασία, ειδικά με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, μίλησε για τις πρωτοβουλίες σχετικά με την ανάσχεση του brain drain, καθώς και συνολικά την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους, σημειώνοντας ότι ο πραγματικός πλούτος της Ελλάδας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι άρτια καταρτισμένοι επιστήμονες και ερευνητές της. Σε αυτό το πλαίσιο έκανε ιδιαίτερη μνεία -μεταξύ άλλων στην απάντηήσή του- στην αύξηση του προϋπολογισμού για την έρευνα στο 1% του ΑΕΠ, στη δημιουργία των ταμείων για τη νεανική επιχειρηματικότητα, την κοινωνική οικονομία, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν σημαντικές πρωτοβουλίες στο επίπεδο των νεοφυών, καινοτόμων, start ups επιχειρήσεων, που προσπαθούμε κάθε μέρα να πολλαπλασιάσουμε, καθώς είναι κλάδος οικονομίας με τεράστια προστιθέμενη αξία.

Συνάντηση Τσίπρα με επιχειρηματίες

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα παρουσιάστηκε στη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με επενδυτές και επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ -παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ- οι οποίοι, όπως σημειώνουν οι πηγές της κυβέρνησης, δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκπρόσωποι από σημαντικά επενδυτικά funds τόνισαν στη συζήτηση ότι η ώρα είναι κατάλληλη για να «πέσουν» χρήματα στην ελληνική οικονομία, η οποία συνιστά μία μοναδική ευκαιρία την περίοδο που πλέον ανακάμπτει.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στελέχη από τη Marathon AssetManagement, με αξία χαρτοφυλακίου άνω των 15 δισ. δολαρίων, της ABS που διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 5 δισ. της Silver Point Capital, με αξία κοντά στα 10 δισ. και της Greylock Capital, με αξία άνω του 1 δισ.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης στον τομέα των επενδύσεων από τις ΗΠΑ, ειδικά από δω και πέρα, αφού ακούστηκε και από τα πλέον αρμόδια χείλη μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

(Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.