Συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου: Συμφωνία για αλληλοϋποστήριξη των υποψηφιοτήτων Ελλάδας-Τουρκίας

Συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου: Συμφωνία για αλληλοϋποστήριξη των υποψηφιοτήτων Ελλάδας-Τουρκίας

Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσαν μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες ότι η Άγκυρα θα ψηφίσει την Ελλάδαγια την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος και η Αθήνα από την πλευρά της θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από ανάρτηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Twitter μετά το πέρας της συνάντησης των δυο ανδρών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την υποστήριξη της Τουρκίας στην προσπάθεια της Ελλάδας να γίνει μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο Νίκος Δένδιας δεσμεύτηκε για τη στήριξη της Ελλάδας στον ΙΜΟ και τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού που διεκδικεί η Τουρκία.

«Η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Σ. Ασφαλείας ΟΗΕ και η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γ. Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού», δήλωσε ειδικότερα ο κ. Δένδιας.

«Συμφωνήσαμε να στηρίξουμε τις υποψηφιότητές μας σήμερα και ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε μια τέτοια συνεργασία στις διεθνείς πλατφόρμες» ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια μετά την συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και την Συρία. Συγκεκριμένα ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε:

«Ευχαριστώ πολύ αγαπητέ μου φίλε Νίκο. Συνόψισες πολύ καλά την συζήτηση που είχαμε, αλλά πρώτα από όλα την πολύ καλή απόφαση και επίτρεψέ μου να ευχαριστήσω εσένα, την ελληνική κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας για το γεγονός ότι εξέφρασαν την στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους σε εμάς μετά τους σεισμούς. Ήσουν πολύ ευγενικός που μας επισκέφθηκες προσωπικά και επισκεφθήκαμε την περιοχή του Χατάι. Είμαι και πάλι πολύ ευγνώμων. Ήμασταν αλληλέγγυοι με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό μετά το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. Δεν διστάσαμε, ο Πρόεδρος Ερντογάν και εμείς δεν διστάσαμε για την μεταφορά του φυλακισμένου όταν πέθανε ο γιος του, ο οδηγός του τραίνου. Αυτό είναι σημάδι εμπιστοσύνης.

Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας. Η θετική ατμόσφαιρα αντικατοπτρίζεται στη συνεργασία μας στις διεθνείς πλατφόρμες και όπως είπε ο Νίκος και μοιράστηκε τις λεπτομέρειες αυτής της κοινής στήριξης, συμφωνήσαμε να στηρίξουμε τις υποψηφιότητές μας σήμερα και ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε μια τέτοια συνεργασία στις διεθνείς πλατφόρμες επίσης και αυτό θα έχει αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις και συμφωνήσαμε να συναντηθούμε σύντομα ξανά και θα χαιρόμουν να σε φιλοξενήσω στην Τουρκία, νομίζω είναι η σειρά σου ή οπουδήποτε όταν έχουμε την ευκαιρία».

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου το μεσημέρι της Δευτέρας στις Βρυξέλλες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter