Συνάντηση Ερντογάν με τον Αζέρο πρόεδρο με φόντο την επικείμενη προσάρτηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Συνάντηση Ερντογάν με τον Αζέρο πρόεδρο με φόντο την επικείμενη προσάρτηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Οριακά σαν να είναι ο ίδιος ο «νικητής» στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εμφανίστηκε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσημη επίσκεψη του στον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν, όπου συναντήθηκε με τον Αζέρο ομόλογο του Ιλχάν Αλίγιεφ. Ο Ερντογάν στις δηλώσεις του για την «νίκη» του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι αυτή «ανοίγει νέες ευκαιρίες για ομαλοποίηση» στην περιοχή.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στεκόμενος στο πλάι του Ιλχάν Αλίγιεφ: «Αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για την Τουρκία να βλέπει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν να ολοκληρώνονται με επιτυχία σε σύντομο χρονικό διάστημα και με σεβασμό στα δικαιώματα των αμάχων. Με αυτή τη νίκη ανοίγουν νέα παράθυρα ευκαιριών για γενική ομαλοποίηση στην περιοχή. Ελπίζουμε ότι η Αρμενία θα σφίξει το χέρι ειρήνης που της απλώνεται».

Ο θύλακας Ναχιτσεβάν, που επισκέφθηκε ο Τούρκος πρόεδρος για να συναντήσει τον Αλίγιεφ, βρίσκεται ανάμεσα στην Αρμενία και το Ιράν και συνορεύει με την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό της σχέσης των δύο πλευρών πως κατά την άφιξη του Ερντογάν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν έσπευσε να τον αγκαλιάσει θερμά.

Από την πλευρά του ο Αλίεφ υποστήριξε ότι τα δικαιώματα των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι «διασφαλισμένα», αφού όπως τόνισε: «Οι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανεξαρτήτως εθνότητας, είναι πολίτες του Αζερμπαϊτζάν. Τα δικαιώματά τους θα είναι διασφαλισμένα από το κράτος του Αζερμπαϊτζάν».

Επισήμως, η συνάντηση των δύο ηγετών επρόκειτο να αποτελέσει την επίσημη εκκίνηση της κατασκευής ενός αγωγού φυσικού αερίου μήκους 85 χιλιομέτρων μεταξύ της ανατολικής Τουρκίας και του Ναχιτσεβάν και για τα εγκαίνια ενός στρατιωτικού συγκροτήματος. Σύμφωνα όμως με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θα συζητήσουν επίσης το άνοιγμα του διαδρόμου Ζανγκεζούρ ο οποίος θα συνδέσει μέσω Αρμενίας τον θύλακα του Ναχιτσεβάν με το Αζερμπαϊτζάν.

Το άνοιγμα του διαδρόμου Ζανγκεζούρ, κατά μήκος των αρμενικών συνόρων με το Ιράν, θα επιτρέψει στο Μπακού να δημιουργήσει εδαφική συνέχεια μέχρι το Ναχιτσεβάν και, πέρα αυτό, με την Τουρκία.

Η μικρή λωρίδα γης του Ναχιτσεβάν είναι συνδεδεμένη με το Αζερμπαϊτζάν από το 1923, αλλά χωρίς συνέχεια με την υπόλοιπη χώρα.

Αυτή η τουρκική επίδειξη δύναμης στο Αζερμπαϊτζάν έρχεται εν μέσω μιας κατά τα φαινόμενα απόσυρσης της Ρωσίας από την περιοχή.

Διαβάστε σχετικά: Στην Αρμενία 2.900 πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter