Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη για το Κυπριακό: «Η Τουρκία υπονομεύει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων»

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη για το Κυπριακό: «Η Τουρκία υπονομεύει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων»

Το γεγονός πως οι τουρκικές ενέργειες, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως «απόλυτα καταδικαστέες», υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό επισημάνθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην Αθήνα.

Παράλληλα, χαρακτηρίστηκαν ως παράνομες οι εξαγγελίες Ερντογάν για τα Βαρώσια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι οι κινήσεις της Τουρκίας «ναρκοθετούν τις προοπτικές επίλυσης». «Η Τουρκία όχι μόνο απέρριψε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά απέδωσε την παγκόσμια καταδίκη στη δήθεν προπαγάνδα της Ελλάδος και της Κύπρου. Ισχυρίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία παρασύραμε όλη την υφήλιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι με τον Νίκο Αναστασιάδη συζητήθηκε ο κοινός βηματισμός των δύο χωρών.

«Κράτος μέλος της ΕΕ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία όπως εκπροσωπείται από τη νόμιμη κυβέρνησή της. Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την αποσχιστική οντότητα ως μέλος της αν η Τουρκία και η σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμείνουν στα διχοτομικά σχέδιά τους. Είναι προφανές ότι η Τουρκία κλιμακώνει σταθερά την ένταση. Με τη δημιουργία νέων βάσεων στα κατεχόμενα επιβεβαιώνει τις ευρύτερες βλέψεις της στη λογική του δόγματος της γαλάζιας πατρίδας. Ενός δόγματος επιθετικού.

Η χώρα η οποία διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας τη στρατιά του Αιγαίου διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα. Κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, ηπειρωτικού ή νησιωτικού, και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα. Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της άμυνας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «είναι αδιανόητο να αναμένει κανένας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να αποδεχθεί τη δημιουργία ενός μορφώματος, δηλαδή ενός ανεξαρτήτου κράτους το οποίο θα ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία», επισημαίνοντας ότι: «η τουρκική αδιαλλαξία, η εμμονή στη συνέχιση των εγγυήσεων, η εμμονή στην παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και δημιουργίας στρατιωτικής βάσης, κάτι που διαφαίνεται να υλοποιείται με τα σημερινά σχέδια, οδήγησε στην αποτυχία του Κραν Μοντανά».

Για τον Νίκο Αναστασιάδη, η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ως στόχο «την ανταλλαγή και ενημέρωση για τα τεκταινόμενα μετά τις τελευταίες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, και ιδιαίτερα όσον αφορά την αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου».

Η Ελλάδα και η Κύπρος αναμένεται να αναλάβουν από κοινού δράσεις για να αντιμετωπίσουν τη νέα αξίωση της Τουρκίας η οποία, «είναι κάθετα αντίθετη με το σύνολο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αλλά και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και σίγουρα εκτός των όρων εντολής του γενικού γραμματέα», με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να τονίζει ότι  θα ενταθούν οι προσπάθειες έτσι ώστε το συντομότερο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον γενικό γραμματέα να προχωρήσει στη σύγκληση μιας νέας συνόδου για το Κυπριακό με ουσιαστικό και δημιουργικό διάλογο, «έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη, λειτουργική λύση, η οποία θα επιτρέψει, επιτέλους, να συμβιώσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας, πέρα και μακριά από εγγυήσεις και εξαρτήσεις».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter