Συνάντηση Μπλίνκεν – Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου – Τι είπαν

Συνάντηση Μπλίνκεν – Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου – Τι είπαν

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησής τους υπήρξαν μηνύματα προς την Τουρκία, αλλά και αναφορά στο ουκρανικό.

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Άντονι Μπλίνκεν σε αυτές τις δύσκολες εποχές, όπως είπε, με αναφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σε μια σειρά από «εξελίξεις που έχουν θέσει υπό δοκιμασία τη συμμαχία μας. Σταθήκαμε όμως ικανοί να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως ξέρετε η Ελλάδα έχει υποστηρίξει πλήρως την Ουκρανία και με στρατιωτική βοήθεια κι έχουμε στείλει υπό κάθε δυνατή μορφή, μαζί με τους συμμάχους μας το σήμα ότι αυτή η άσκηση βίας δεν είναι αποδεκτή από δημοκρατικές χώρες. Έχουμε εμβαθύνει τις διμερείς μας σχέσεις με τις ΗΠΑ, πράγμα το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα κι αυτό έχει γίνει σε όλα τα μέτωπα, και στο στρατιωτικό, αλλά και στο ενεργειακό.

Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Είναι μία καλή περίοδος για την ελληνική οικονομία η οποία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και ξέρω ότι έρχεστε από την Τουρκία όπου εκεί ράγισε η καρδιά μας από την ανθρωπιστική καταστροφή που χτύπησε το γείτονά μας και ήμασταν από τους πρώτους που έστειλαν βοήθεια. Πρόκειται για μια φρικτή καταστροφή πραγματικά που δείχνει ότι όσο κι αν υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικές διαφορές με την κυβέρνηση της γειτονικής μας χώρας, οι λαοί μας είναι κοντά και ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σ’ αυτό το ψυχολογικό δέσιμο και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας κάτι που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών μας, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου. Καλώς ήλθες και πάλι στην Αθήνα».

Ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τόνισε: «Είναι δύσκολοι καιροί έχετε δίκιο, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε από κοινού να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες. Όπως είπατε είναι ένας χρόνος που βιώνουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά χτίζουμε πολύ σημαντικές συμμαχίες, πολύ ισχυρές και πραγματικά χαιρετίζω την πρωτιά της Ελλάδας σε έναν μεγάλο αριθμό μετώπων όπου επέδειξε την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα επίσης έπαιξε ηγετικό ρόλο σε θέματα τα οποία άπτονται της ενέργειας, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και σε μια σειρά ζητήματα που είναι πολύ σημαντικά για τη σχέση μας. Έχουμε εμβαθύνει τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών μας, έχουμε εμβαθύνει την εταιρική μας σχέση διμερώς. αλλά και αυτά τα οποία κάνουμε μαζί στην περιοχή αυτή και τον κόσμο.

Προσβλέπω στο να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μεταξύ των λαών μας, μεταξύ των ανθρώπων μας και όπως είπατε, όταν δώσατε τον ιστορικό σας λόγο στο Κογκρέσο, ένα από τα πράγματα που ενώνουν τις ΗΠΑ και την Ελλάδα είναι η κοινή μας πεποίθηση ότι οι χώρες, οι κοινωνίες δουλεύουν καλύτεραμε τη δημοκρατία, με τη συνεργασία και αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση στην οποία πιστεύουμε στις ΗΠΑ και το γεγονός ότι είμαστε μαζί σ’ αυτό αποτελεί και μεγάλη πηγή ελπίδας για το μέλλον».

Προηγουμένως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter «καλησπέρα Ελλάδα» και επισήμανε πως είναι η πρώτη του επίσκεψη, ως υπουργός Εξωτερικών, στη «γενέτειρα της δημοκρατίας».

 

Αντιπολεμική διαδήλωση

Αξίζει να σημειωθεί πως με αφορμή την επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ στη χώρα μας αύριο, Τρίτη, διοργανώνεται αντιπολεμική διαδήλωση στα Προπύλαια, στις 19:30.

Κάλεσμα συμμετοχής απηύθυνε, μεταξύ άλλων, το ΜέΡΑ 25. «Στην επίσκεψη του στην Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Μπλίνκεν, διαβεβαίωσε ότι “η Κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει ένθερμα το πακέτο που έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16 και την παροχή νέων στην Τουρκία”. Το πακέτο, δηλαδή, που μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης ότι για να το παγώσουμε πρέπει να προβούμε σε νέες προμήθειες εξοπλισμών δισεκατομμυρίων από τις ΗΠΑ! Το παραμύθι, δηλαδή, ότι το “ναι σε όλα” στο πολεμοχαρές ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, οδηγεί δήθεν στην θωράκιση της χώρας μας, καταρρίπτεται για άλλη μια φορά και παρόλα αυτά οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας υποδέχονται τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, επιμένοντας στο ίδιο ψευδές αφήγημα. Κι όλα αυτά, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη πλέον εδώ και ένα χρόνο με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αποδεικνύουν καθημερινά, πως επιθυμούν κάθε άλλο πέρα από τον τερματισμό του. Ελπίζουμε συνεπώς να μην προκύψει και από αυτή την επίσημη επίσκεψη οποιαδήποτε φανερή ή κρυφή νέα αποστολή όπλων και νέα εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο], αναφέρει σε σχετική δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Στη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια- Πρεσβεία ΗΠΑ, αλλά και στη Θεσσαλονίκη (άγαλμα Βενιζέλου 7μμ),  στην Πάτρα: (6.30 μμ, Πλ. Αγ. Γεωργίου) και στα Ιωάννινα (6 μμ, Περιφέρεια) καλεί και η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ).

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΟΚΔΕ επισημαίνεται: «Η επίσκεψη του υπ. Εξ. των ΗΠΑ Μπλίνκεν στην Αθήνα σηματοδοτεί την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή του ελληνικού καπιταλισμού στον πόλεμο στην Ουκρανία και σε όλα τα μέτωπα που εξελίσσεται η ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ και Ρωσία-Κίνα. Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, με την πλήρη συναίνεση των αστικών κομμάτων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα-βάση, προκεχωρημένο φυλάκιο ενάντια στον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Από τη Σούδα ως την Αλεξανδρούπολη, όλα τα λιμάνια της χώρας ελλιμενίζουν ΝΑΤΟϊκά πολεμικά πλοία, εναέριος – θαλάσσιος και χερσαίος χώρος χρησιμοποιείται κατά το δοκούν από τους δυτικούς ιμπεριαλιστές για να ολοκληρώσουν την περικύκλωση της Ρωσίας, να τροφοδοτούν με όπλα το μισοφασιστικό ουκρανικό καθεστώς Ζελένσκι, να πιέζουν την Τουρκία για να αποκοπεί από τη Ρωσία και τις χώρες των Βαλκανίων (κυρίως τη Σερβία) να απωθήσουν την ρώσικη επιρροή. Έτσι και η Ελλάδα μετατράπηκε σε μπροστάρη της προσχεδιασμένης και καθοδηγούμενης από τους Αμερικανούς σύγκρουσης στην Ουκρανία, μεγαλύτερη ΝΑΤΟϊκή βάση στα Βαλκάνια και την ΝΑ Μεσόγειο, αποστολέας οπλισμού, πυρομαχικών και αρμάτων – και έτσι σε βασικό στρατιωτικό στόχο αυτής της σύγκρουσης με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter