Συνάντηση Μπλίνκεν-Τσαβούσλογλου: Αισιοδοξία της Άγκυρας για την έγκριση της πώλησης των F-16

Συνάντηση Μπλίνκεν-Τσαβούσλογλου: Αισιοδοξία της Άγκυρας για την έγκριση της πώλησης των F-16

Αισιόδοξος για την πώληση των F-16 στην Τουρκία εμφανίστηκε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της συνάντησης του με τον αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

«Εμείς επίσης θα μιλήσουμε για σημαντικά ζητήματα σε διμερές επίπεδο, σε επίπεδο διμερής αμυντικής συνεργασίας, αλλά και ιδιαίτερα σε σχέση με τα F-16. Και όπως προείπα θα το δούμε μαζί. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ, αλλά και για τις ΗΠΑ. Άρα αναμένουμε την έγκριση που θα συνάδει πάντα με τα κοινά μας ζωτικά συμφέροντα», σημείωσε ο Τσαβούσογλου στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Μπλίνκεν.

Προηγουμένως είχε εκφράσει στους δημοσιογράφους την εκτίμηση ότι «αν η κυβέρνηση Μπάιντεν θελήσει θα εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα», προσθέτοντας πως «η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα».

«Όταν υπάρχουν διαφορές, αυτό ακριβώς επειδή είμαστε σύμμαχοι, βρίσκουμε λύσεις και αυτό είναι καλό. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που πρέπει να πούμε σχετικά με το πού βρισκόμαστε στην Ουκρανία, αλλά και άλλες περιφερειακές προκλήσεις τις οποίες βλέπουμε από κοινού ταυτόχρονα», σημείωσε ο Μπλίνκεν.

Βασική προσδοκία του κ. Τσαβούσογλου είναι να πάρει την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης για την πώληση και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16. «Αναμένω την έγκριση κάτι που είναι για το κοινό συμφέρον και των δύο χωρών» επισήμανε σε δηλώσεις του, πριν από τη συνάντηση.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον αναμένεται να διεκδικήσει ξεκάθαρες θέσεις από την Αγκυρα, σε μια σειρά θεμάτων, όπως στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι κορυφαίοι πολιτικοί του αμερικανικού Κογκρέσου, μεταξύ αυτών και ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, αντιτίθενται στην πώληση των εν λόγω αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία παρά την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Πηγή: Euronews, TRT, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter