Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ-Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα ενόψει της G20 στο Μπαλί

Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ-Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα ενόψει της G20 στο Μπαλί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα συναντήσει τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου τον κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, ενόψει της Συνόδου της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, στην πρώτη κατά πρόσωπο συνάντηση των δύο από την ανάληψη των καθηκόντων του αμερικανού προέδρου. Η συνάντηση θα έχει στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών, που δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους.

Παρόλα αυτά, αμερικανοί αξιωματούχοι –σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ– δεν περιμένουν ιδιαίτερες εξελίξεις από τη συνάντηση, που λαμβάνει χώρα στο περιθώριο της συνόδου των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του κόσμου. Ωστόσο, υπάρχει η ελπίδα στην πλευρά των ΗΠΑ ότι ο Μπάιντεν θα προετοιμάσει το έδαφος για μια σχέση που δεν θα εκτροχιαστεί ώστε να φτάσει στην ένοπλη σύγκρουση, ενώ θα είναι αρκούντως λειτουργική ώστε να υπάρχει μια σύμπνοια σε θέματα όπως το κλίμα ή η Βόρεια Κορέα.

Σε άσχημο σημείο οι σχέσεις

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες αφού το Πεκίνο αντέδρασε με οργή στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν.

Η Κίνα διέκοψε τους περισσότερους επίσημους διαύλους επικοινωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη συνέχεια, αν και υπήρχαν αρκετές επαφές για να κανονίσουν τη συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Σι, στις οποίες αμερικανοί και κινέζοι αξιωματούχοι συζήτησαν την αποκατάσταση των επικοινωνιών. Ο Μπάιντεν και ο Σι έχουν μιλήσει τηλεφωνικά πέντε φορές από τότε που ο πρόεδρος εισήλθε στον Λευκό Οίκο. Όταν και οι δύο υπηρετούσαν ως αντιπρόεδροι της χώρας τους ταξίδεψαν πολύ, τόσο στην Κίνα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες,.

Επίσης, και οι δύο εισέρχονται στη συνάντηση της Δευτέρας μετά από σημαντικά πολιτικά γεγονότα. Ο Μπάιντεν τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ και ο Σι κέρδισε μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Κόκκινο πανί Ταϊβάν και Ουιγούροι

Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να κάνουν εικασίες για το πώς η πολιτική κατάσταση των δύο ηγετών μπορεί να επηρεάσει τη δυναμική της συνάντησής τους. Αντίθετα, καθόρισαν τα θέματα που περίμεναν να είναι στο τραπέζι.

Αυτό περιλαμβάνει το θέμα της Ταϊβάν, το οποίο είναι κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο. Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί στο παρελθόν να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ για να υπερασπιστεί το νησί από μια κινεζική εισβολή. Το θέμα είναι από τα πιο αμφιλεγόμενα μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να εκφράσει επίσης ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι διέπραξε γενοκτονία κατά του πληθυσμού της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ.

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν: «Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύγκρουση με την Κίνα»

Κίνα – Σι Τζινπίνγκ: «Ειρηνική επανένωση» με Ταϊβάν αλλά και απειλές για «χρήση βίας»

Τζο Μπάιντεν: «Σοβαρό λάθος» του Σι Τζινπίνγκ που δεν παρευρέθηκε στην G20 και την COP26

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter