Οι δραματικές εξελίξεις στη Γάζα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος την είχε ζητήσει στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του κόμματός του κατά της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από το Ισραήλ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδιώκει να αναδείξει το αίτημα για άμεση παύση των εχθροπραξιών, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και τη δίκαιη ειρηνευτική επίλυση του Παλαιστινιακού και προωθεί κινήσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δράσης και της διαμόρφωσης διεθνούς πίεσης υπέρ της ειρήνης. Ο Κώστας Τασούλας τον υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι της Τρίτης 27 Μαΐου.
Ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε «μαύρη σελίδα για την ανθρωπότητα» και «θηριωδία» όσα εξελίσσονται στη Γάζα με τραγικό ήδη απολογισμό δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αμάχους, μεταξύ των οποίων χιλιάδες παιδιά. «Αυτή την κρίσιμη στιγμή, η σιωπή είναι συνενοχή. Και αυτό μας αφορά όλους», είπε. Εθεσε υπ΄όψιν του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Σωκράτης Φάμελλος προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αφορούν και στα ζητήματα του ανθρωπισμού, αλλά και στα θέματα της ασφάλειας, ώστε η Ελλάδα να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης και στον άμεσο τερματισμό της γενοκτονίας και του λιμού στη Γάζα.
Οι προτάσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την προηγούμενη εβδομάδα, όπως την πρόταση να κληθεί στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να απευθύνει ομιλία προς την εθνική αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μεταφέροντας την εικόνα από την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας.
Κατά τη συνάντηση ο Σωκράτης Φάμελλος δεν απέφυγε να καυτηριάσει τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στη Γάζα. Ανέφερ χαρακτηριστικά ότι «οι πρωτοβουλίες μέχρι στιγμής και οι επιλογές της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει συμπαραταχθεί μαζί με τους ηγέτες άλλων χωρών και ευρωπαϊκών χωρών είναι αναντίστοιχες με τις σοβαρές ευθύνες που έχουμε».
Οι νέες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις οποίες ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Σωκράτης Φάμελλος είναι οι εξής:
- Δημιουργία, με τη στήριξη και της ΕΕ, ενός “ανθρωπιστικού τριγώνου”, μεταξύ Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου, για τη συγκέντρωση και διανομή της ανθρωπιστικής και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στη Γάζα, και δημιουργία ευρωπαϊκής κινητής νοσοκομειακής μονάδας στη Γάζα.
- Επανενεργοποίηση του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Παλαιστίνης, το οποίο συγκροτήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018, ώστε να παρασχεθεί η πλέον δυνατή τεχνική και πολιτική βοήθεια στην κυβέρνηση της Παλαιστίνης.
- Συντονισμός με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την Εκκλησία της Ελλάδος για τη στήριξη των Χριστιανών της Γάζας και την ανοικοδόμηση της Εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα.
- Η Ελλάδα να καλέσει Πολυμερή Διάσκεψη ΕΕ – κρατών Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, με στόχο την επιτήρηση της εκεχειρίας, τον συντονισμό σε ζητήματα ασφαλείας και τον συντονισμό για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας.
- Αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης, όπως έχει αποφασίσει η Ελληνική Βουλή από το 2015.
Ο διάλογος που διεμείφθη δημόσια μεταξύ του Σωκράτη Φάμελλου και του Κώστα Τασούλα κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι της Τρίτης 27 Μαΐου είναι ο εξής:
Σ. Φάμελλος: «Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για τη συνάντηση. Ζήτησα αυτή τη συνάντηση μαζί σας, γιατί η θηριωδία, η οποία εξελίσσεται στη Γάζα και στην Παλαιστίνη μας αφορά όλους και οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες.
Ήδη ο τραγικός απολογισμός είναι δεκάδες χιλιάδες νεκροί άμαχοι, μεταξύ των οποίων χιλιάδες παιδιά. Αυτό που εξελίσσεται είναι μια μαύρη σελίδα για την ανθρωπότητα.
Οι πρωτοβουλίες μέχρι στιγμής και οι επιλογές της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει συμπαραταχθεί μαζί με τους ηγέτες άλλων χωρών και ευρωπαϊκών χωρών είναι αναντίστοιχες με τις σοβαρές ευθύνες που έχουμε.
Και θεωρώ ότι έρχονται και σε αντίθεση με την εθνική γραμμή της χώρας για τα ζητήματα και της ειρήνης και της ασφάλειας και της ζωής, αλλά και με τις επιλογές για τη Μέση Ανατολή.
Οι Έλληνες, ως γνώστες της μαύρης σελίδας της Κύπρου αλλά και έχοντας τα βιώματα της γενοκτονίας των Ποντίων, της Μικρασιατικής Καταστροφής, έχουμε την υποχρέωση να πάρουμε θέση και να παρέμβουμε.
Και γι’ αυτό ήρθα για να σας καταθέσω και τις προτάσεις του κόμματός μας λαμβάνοντας υπόψη τη θέση σας, ως ανώτατη Πολιτειακή Αρχή της χώρας και της εκπροσώπησης της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Και οι προτάσεις, τις οποίες θέλω να σας θέσω είναι προτάσεις που αφορούν και τα ζητήματα του ανθρωπισμού, αλλά και τα θέματα της ασφάλειας.
Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η σιωπή είναι συνενοχή. Και αυτό μας αφορά όλους.
Οι προτάσεις μας έχουν ήδη κατατεθεί και στη Βουλή και δημόσια.
Θα σας καταθέσω και άλλες προτάσεις για το κρίσιμο αυτό ζήτημα γιατί η Ελλάδα και εμείς, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, οφείλουμε να παρέμβουμε και να σταθούμε με την πλευρά του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της ασφάλειας.
Και σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε».
Κ. Τασούλας: «Και εγώ ευχαριστώ για την ιδέα σας να έρθετε να με ενημερώσετε. Πάντα είναι χρήσιμες αυτές οι ανταλλαγές απόψεων. Παρακολουθώ βέβαια και από τον δημόσιο διάλογο και από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο τις θέσεις των κομμάτων, αλλά άλλη είναι η κατ’ ιδίαν ανταλλαγή απόψεων πάνω σε κρίσιμα θέματα. Αντιλαμβάνομαι ότι το θέμα της Γάζας έχει πάρει καταστροφικές διαστάσεις, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.
Γι’ αυτό και ασκούνται πιέσεις διπλωματικές διεθνώς και μεμονωμένα, για να αρθεί ο αποκλεισμός και η απαγόρευση, η παρεμπόδιση αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας. Παρακολουθώ τις προσπάθειες της χώρας μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, που συμβαίνει, όπως ξέρετε, κύριε Πρόεδρε, τον τελευταίο μήνα να είμαστε προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό την ιδιότητα του μη μονίμου μέλους. Και θα αναφερθώ μόνο σε αυτά, χωρίς να θέλω ούτε να υποτιμήσω ούτε να υπερτιμήσω αυτές τις πρωτοβουλίες που συνήθως είναι συλλογικές.
Στις 13.05 οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με πρωτοβουλία της Μεγάλης Βρετανίας, συνυπέγραψαν ένα κείμενο πολύ αυστηρό, όπου ζητούν την άμεση άρση της παρεμπόδισης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, τονίζοντας ότι, αν αυτό συνεχιστεί, ειδικά για τους νέους και τα παιδιά που αναφέρατε, θα φτάσει στα όρια του λιμού, αν δεν έφτασε ήδη. Και αυτό το προσυπογράφει η Αγγλία, η Γαλλία, η Δανία, η Σλοβενία και η Ελλάδα.
Και την προηγούμενη μόλις εβδομάδα, πάνω σε αυτό το πλαίσιο της ανθρωπιστικής καταστροφής που συμβαίνει, είχαμε μια πρωτοβουλία δικιά μας, της χώρας μας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας στην οποία προσυπέγραψαν 80 αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ, ανάμεσα τους και οι Παλαιστίνιοι, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ουγγαρίας, για την προστασία των αμάχων η οποία, όπως ελέχθη, δεν είναι προαιρετική, είναι υποχρεωτική με βάση το ανθρωπιστικό δίκαιο και ότι αυτή ακριβώς η προστασία των αμάχων, ιδιαίτερα στη Γάζα που έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο ανθρωπιστικής κρίσης από την έναρξη των εχθροπραξιών, από τον Οκτώβριο, δηλαδή, του 2023, πρέπει να ληφθεί υπόψη και θα πρέπει να αντιληφθούν όσοι την παραβιάζουν ότι έχουν και ευθύνες, όχι μόνο ηθικές αλλά και σε σχέση με το διεθνές δίκαιο.
Και επειδή αυτή η ιστορία δεν έχει τελειώσει, αλλά συνεχίζεται και δεν υπάρχει ακόμη ανταπόκριση, θα συνεχίσει η χώρα μας ως προεδρεύουσα χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντός των ημερών με μία συζήτηση πάλι για τη Μέση Ανατολή, όπου το κύριο θέμα θα είναι η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Επαναλαμβάνω, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν θέλω ούτε να υποτιμήσω ούτε να υπερτιμήσω τη συμβολή αυτή, αλλά να είστε βέβαιος ότι όλοι το αντιλαμβανόμαστε αυτό και κάθε πρόταση ενίσχυσης των διπλωματικών πιέσεων ώστε να αρθεί αυτή η κατάσταση που ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο μήνες έχει γίνει αφόρητη για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας είναι καλοδεχούμενη. Για αυτό και σας καλωσορίζω και είμαι στη διάθεσή σας».
Σ. Φάμελλος: «Και εγώ, κύριε Πρόεδρε, χωρίς κανένα σχόλιο, όπως είπατε και εσείς, θα διατυπώσω την άποψή μου και στη συνέχεια, οφείλω να καταθέσω προτάσεις για να είναι η Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας που είναι η πλευρά της ανθρωπιάς και της ειρήνης».
Διαβάστε επίσης
Η Γάζα αφανίζεται σε live μετάδοση
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Έχει εξαντληθεί η προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού της Γάζας
Το Μαξίμου δικαιολογεί μέσω Χαμάς τη σφαγή στη Γάζα
Φρίκη στη Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο που λειτουργούσε ως καταφύγιο – 20 νεκροί