Συνάντηση του Τούρκου και του Ισραηλινού προέδρου: Τι τέθηκε στην ατζέντα

Συνάντηση του Τούρκου και του Ισραηλινού προέδρου: Τι τέθηκε στην ατζέντα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι πιστεύει ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία θα αποτελέσει σημείο καμπής στη σχέση μεταξύ των χωρών, η οποία μάλιστα έχει σημαδευτεί από ζωηρές εντάσεις κατά την τελευταία δεκαετία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα. Ενώ υπογράμμισε ενώπιον των δημοσιογράφων τη «σημασία» την οποία προσδίδει στη «συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της ενεργειακής ασφάλειας» με το Ισραήλ. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «η επίσκεψη αυτή (του Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία) θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής στις σχέσεις μας». «Ο κοινός μας στόχος είναι να επανεκκινήσουμε τον διάλογο με βάση τον σεβασμό στις ευαισθησίες μας και τα αμοιβαία συμφέροντά μας», συμπλήρωσε.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου την προσεχή επίσκεψη στο Ισραήλ του υπουργού του των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και του Τούρκου υπουργού Ενέργειας. Ενώ ο Ισραηλινό πρόεδρος τοποθετήθηκε λέγοντας «Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα. Αλλά επιθυμούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας με αμοιβαίο σεβασμό και καλή θέληση».

Το ενεργειακό ζήτημα ανάγεται σε ένα από τα κρισιμότερα της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας. Οι διαστάσεις που έχει λάβει εντός του πλαισίου της σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας αντανακλούν στην τάση των περισσότερων δυτικών χωρών να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ υπέγραψε το 2020 συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο που αφορά την κατασκευή αγωγού για να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ένα έργο που προκάλεσε την αντίθεση της Τουρκίας.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι θερμός υπέρμαχος του παλαιστινιακού ζητήματος, περιπλέκοντας τις σχέσεις με το εβραϊκό κράτος, επανέλαβε επίσης την προσήλωση της Τουρκίας «σε μια λύση δύο κρατών, στο καθεστώς της Ιερουσαλήμ και τη βελτίωση της κατάστασης των Παλαιστινίων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο».

Η επίσκεψη, η οποία είχε προετοιμαστεί εδώ και εβδομάδες, πραγματοποιείται τη στιγμή που οι δύο χώρες έχουν αρχίσει χωριστά μια διαμεσολάβηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν αύριο, Πέμπτη, στην Αττάλεια, στον νότο, για πρώτη φορά από την έναρξη της επίθεσης της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ισαάκ Χέρτζογκ αναμένεται επίσης να συναντήσει αύριο μέλη της εβραϊκής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter