Συνάντηση Χαμάς-Άσαντ με τη μεσολάβηση Ιράν-Χεζμπολάχ

Συνάντηση Χαμάς-Άσαντ με τη μεσολάβηση Ιράν-Χεζμπολάχ

Λίγες μέρες μετά την ενδοπαλαιστινιακή διακήρυξη συμφιλίωσης στο Αλγέρι που επιβεβαίωσε την θέληση συνεργασίας και συνεννόησης ανάμεσα στην ισλαμική Χαμάς και το κόμμα Φατάχ του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, πολυμελής αντιπροσωπεία της Χαμάς μετέβη την Τετάρτη στη Δαμασκό συναντώντας για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μετά την συνάντηση ο Χαλίλ αλ Χάγια, επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης που είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις με άλλες αραβικές χώρες, είπε πως πρόκειται για μία «σημαντική μέρα…δόξας» λόγω της αποκατάστασης της παρουσίας της οργάνωσης στη Συρία. «Αποκαθιστούμε τις σχέσεις μας με πίστη, με ομοφωνία και ενότητα και με την κατανόηση των συμμάχων της Χαμάς» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Χαμάς στη Δαμασκό πραγματοποιείται μερικές εβδομάδες αφότου η οργάνωση ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη συριακή κυβέρνηση «υπό το φως των γρήγορων περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων που συνδέονται με τον σκοπό μας», μια έμμεση αναφορά στην εξομάλυνση των σχέσεων χωρών της περιοχής με το Ισραήλ.

Η αποκατάσταση των σχέσεων Χαμάς και Άσαντ έγινε κατόπιν μεσολάβησης του Ιράν και της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης, Χεζμπολάχ.

Πηγή: Reuters, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter