Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Κίνας πρώτη φορά από τη ρωσική εισβολή

Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Κίνας πρώτη φορά από τη ρωσική εισβολή
Γουάνγκ Γι, Υπουργός Εξωτερικών Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στην Νέα Υόρκη για να τον διαβεβαιώσει ότι το Πεκίνο καλεί σε σεβασμό «της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών», σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη και είναι η πρώτη τους δημόσια συνάντηση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η συνάντηση συμπίπτει με την έναρξη της διεξαγωγής «δημοψηφισμάτων» προσάρτησης από την Ρωσία ουκρανικών εδαφών που βρίσκονται υπό τον πλήρη ή τον μερικό έλεγχο της Μόσχας.

«Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι η εδαφική κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή», δήλωσε ο Γουάνγκ Γι και ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι «οι νόμιμες ανησυχίες όλων των πλευρών σε σχέση με την ασφάλεια πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν»

Η συνάντηση αποτελεί ένδειξη ότι το Πεκίνο επιδιώκει να ισορροπήσει περισσότερο την θέση του, η οποία επισήμως ήταν «ουδέτερη», αλλά εθεωρείτο μέχρι σήμερα ότι έκλινε προς την Μόσχα.

Ο Γουάνγκ Γι έχει συναντηθεί στην Νέα Υόρκη και με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ενισχύσει τις σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια ως αντίβαρο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Κίνα φρόντιζε πάντα να προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες, χωρίς ποτέ να μένει με σταυρωμένα χέρια, χωρίς να ρίχνει λάδι στην φωτιά ή να εκμεταλλεύεται την κατάσταση προς ίδιον όφελος», διαβεβαίωσε σήμερα τον Ντμίτρο Κουλέμπα ο Γουάνγκ Γι .

Το Πεκίνο αρνήθηκε να καταδικάσει δημόσια την ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία και επέκρινε τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ωστόσο, το Πεκίνο διατύπωσε προς την Μόσχα «ερωτηματικά και ανησυχίες» σχετικά με τον πόλεμο, όπως αναγκάσθηκε να παραδεχθεί στην σύνοδο κορυφής της Σαμαρκάνδης ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ αυτήν την εβδομάδα η Κίνα επανέλαβε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter