Σύναξη περιφερειαρχών για ΕΣΠΑ και προσλήψεις με προεκλογικό άρωμα από Μητσοτάκη

Σύναξη περιφερειαρχών για ΕΣΠΑ και προσλήψεις με προεκλογικό άρωμα από Μητσοτάκη

Σε μία ακόμα κίνηση με το βλέμμα στις εκλογές εν μέσω πολεμικής κρίσης προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιώντας τηλεδιάσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, με αντικείμενο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, καθώς και για την «ενίσχυση των περιφερειών σε ανθρώπινο δυναμικό».

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έχει αυξηθεί η απορρόφηση των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από εκεί που το παραλάβαμε. Είναι σίγουρα μια μεγάλη επιτυχία την οποία την πιστωνόμαστε όλοι. Και επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας λίγο παραπάνω από 2 δισ. ευρώ πρόσθετους πόρους για το επόμενο ΕΣΠΑ. Ο Υπουργός Ανάπτυξης γνωρίζει πόσο επιμένω στην τήρηση των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων για την ψήφιση του νόμου για να μπορέσουμε και εμείς να είμαστε συνεπείς ως προς το χρονοδιάγραμμα των προσκλήσεων, έτσι όπως παρουσιάστηκε. Θέλουμε να έχουμε ένα ΕΣΠΑ το οποίο να «τρέχει» με πλήρεις ρυθμούς και να φαίνεται η απορρόφησή του» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας το απόγευμα της Τετάρτης.

Η τηλεδιάσκεψη έρχεται λίγες ώρες πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Παρίσι, καθώς και μόλις λίγα 24ωρα πριν το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας ερωτηματικά για την χρονική συγκυρία. Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός άνοιξε τον «προεκλογικό χορό», σπεύδοντας πριν λίγες ημέρες να προχωρήσει στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση υποψηφιότητας για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, κατά την τηλεδιάσκεψη έγινε ειδική αναφορά στο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020, αναφέροντας πως «η πρόοδος υλοποίησης των περιφερειακών προγραμμάτων κρίνεται ικανοποιητική καθώς ο μέσος όρος δαπανών ανέρχεται σήμερα στο 72%, έναντι ποσοστού απορρόφησης 25% τον Ιούλιο του 2019. Για την περίοδο 2021-2027, στα 13 περιφερειακά προγράμματα κατανέμονται αυξημένοι πόροι σε σχέση με το ΕΣΠΑ 2014-2020, δηλαδή 8.066 εκατ. ευρώ, έναντι 5.980 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Το σχετικό νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να εισαχθεί αύριο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και για ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη Παρασκευή».

Ακόμα, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για το 2022 προβλέπεται αυξημένο Όριο Πληρωμών 200 εκατ. ευρώ, έναντι 160 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ οι δαπάνες λόγω φυσικών καταστροφών σε επίπεδο πιστώσεων δεν θα προσμετρούνται και θα δίνονται με υπερδέσμευση, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και της διαθεσιμότητας των πόρων από το ΓΛΚ.

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, από το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε η έκτακτη ενίσχυση ρευστότητας προς τις Περιφέρειες για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, μέσω έκδοσης νέας συμπληρωματικής ΚΑΠ. Το ύψος της αντιστοιχεί σε μία πρόσθετη μηνιαία ΚΑΠ και έρχεται να προστεθεί στην τακτική επιχορήγηση που λαμβάνουν οι Περιφέρειες. Το ποσό αυτό πρόκειται να καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις: 4 εκατ. ευρώ εντός του Μαρτίου και 4 εκατ. ευρώ μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ειδική μνεία έγινε στην ενίσχυση των Περιφερειών σε ανθρώπινο δυναμικό και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών για την υλοποίηση έργων αιχμής που βελτιώνουν στην πράξη την καθημερινότητα των πολιτών, με έντονο προεκλογικό άρωμα. Επίσης, κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν εκτός από το ΕΣΠΑ 2021-2027, και τα θέματα του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, του Ταμείου Ανάκαμψης και του προσωπικού των Περιφερειών.

Η συζήτηση έγινε με εισηγητές τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη. Οι παραπάνω ήταν και οι μόνοι που αναφέρθηκαν στο δελτίο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου, παρότι από τους 13 περιφερειάρχες, οι 12 ανήκουν στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, με εξαίρεση τον Σταύρο Αρναουτάκη από την Κρήτη, που κινείται στον χώρο του ΚΙΝΑΛ.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών Νίκος Μαντζούφας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter