Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας: Ο εφιάλτης του δρομέα

Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας: Ο εφιάλτης του δρομέα
photo pixabay

Το ITBS ή αλλιώς, «σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας» είναι ένας από τους πιο κοινούς τραυματισμούς ανάμεσα στους δρομείς. Πρόκειται για ένα «σύνδρομο υπέρχρησης», δηλαδή για μια κατάσταση που προκαλείται λόγω της επαναλαμβανόμενης καταπόνησης.

Η λαγονοκνημιαία ταινία είναι μια παχιά ταινία συνδετικού ιστού που είναι ψηλαφητή στην εξωτερική επιφάνεια του μηρού, που καταλήγει στην κνήμη προσφέροντας σταθερότητα στο γόνατο.

Στην περιοχή του γόνατος περνάει εξαιρετικά κοντά στην εξωτερική επιφάνεια του οστού του μηρού και κινείται πάνω σε αυτό με αποτέλεσμα, σε περιπτώσεις υπέρχρησης, να προκαλείται ερεθισμός και φλεγμονή είτε στη λαγονοκνημιαία ταινία είτε στους ιστούς που βρίσκονται από κάτω της. Για το λόγο αυτό η πάθηση ονομάζεται και «σύνδρομο τριβής της λαγονοκνημιαίας ταινίας».

Το ITBS μπορεί να προκύψει από οποιαδήποτε δραστηριότητα που προκαλεί επανειλημμένη στροφή του ποδιού προς τα μέσα. Το να φοράτε φθαρμένα παπούτσια, να τρέχετε σε κατηφόρα, να κάνετε πάρα πολλές προπονήσεις προς την ίδια κατεύθυνση ή απλά να τρέχετε πάρα πολλά χιλιόμετρα μπορούν όλα να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ITBS. Οι αδύναμοι γλουτιαίοι μπορούν επίσης να συμβάλουν στην εμφάνισή του.

Σε αντίθεση με πολλούς τραυματισμούς κατάχρησης, ωστόσο, το συγκεκριμένο σύνδρομο ταλαιπωρεί τους έμπειρους δρομείς σχεδόν όσο και τους αρχάριους. Επίσης, είναι το ίδιο συνηθισμένο τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Για την ακρίβεια, ίσως να συναντιέται ελαφρώς πιο συχνά στις γυναίκες επειδή τείνουν να έχουν μεγαλύτερη λεκάνη.

Μόλις παρατηρήσετε τον συγκεκριμένο πόνο, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ξεκουραστείτε αμέσως—αυτό σημαίνει λιγότερα χιλιόμετρα ή καθόλου τρέξιμο. Για την πλειονότητα των δρομέων, η άμεση ανάπαυση αποτρέπει την επιστροφή του συνδρόμου. Όμως αν δεν κάνετε ένα διάλειμμα από το τρέξιμο, μπορεί να γίνει χρόνιο.

Αν δεν υπάρξει βελτίωση παρά την ξεκούραση, τότε καλύτερα να επισκεφτείτε έναν γιατρό ή έναν επαγγελματία αθλητικής ιατρικής. Μπορεί να χρειαστείτε μια ένεση κορτιζόνης για να διαλύσετε τον ουλώδη ιστό και να βοηθήσετε στην επιτάχυνση της επούλωσης. Όμως η κορτιζόνη παρουσιάζει τους δικούς της κινδύνους, καθώς μπορεί να αποδυναμώσει τους συνδέσμους και τους τένοντες, επομένως η συμβουλή γιατρού είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η τελευταία λύση για τη θεραπεία του συγκεκριμένου συνδρόμου είναι η χειρουργική επέμβαση, αλλά αυτή είναι μια σπάνια πιθανότητα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter