Συνεδρίαση Διεθνούς Δικαστηρίου για απόφαση σχετικά με την προσφυγή της Ουκρανίας

Συνεδρίαση Διεθνούς Δικαστηρίου για απόφαση σχετικά με την προσφυγή της Ουκρανίας

Το Διεθνές Δικαστήριο αποτελεί θεσμό που ιδρύθηκε το 1946 προκειμένου να επιλύει τις διαφωνίες μεταξύ κρατών. Οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές και βασίζονται κυρίως στις διεθνείς συνθήκες. Δεν επιδέχονται έφεσης.  Ωστόσο δεν υπάρχει τρόπο να επιβληθεί η εφαρμογή τους.

Υπενθυμίζεται πως όσο Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν  υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία, του 1948, την οποία, σύμφωνα με το Κίεβο, παραβιάζει η Μόσχα.

Η προσφυγή της Ουκρανίας στο Διεθνές Δικαστήριο έλαβε χώρα στις 26 Φεβρουαρίου, οπότε και ζήτησε την κατεπείγουσα λήψη μέτρων και την κατάπαυση της ρώσικης εισβολής. Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία δεν παραστάθηκε στην ακροαματική διαδικασία.

Με διάγγελμα στο οποίο ανακοίνωνε την επέμβαση στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωνε ότι ήθελε να προστατεύσει τον ρωσόφωνο πληθυσμό από μια γενοκτονία εκ μέρους του καθεστώτος του Κιέβου. Η Ουκρανία χαρακτηρίζοντας τον εν λόγω ισχυρισμό ως «παράλογο και γελοίο ψέμα» αυτόν αρνούμενη κατηγορηματικά την διάπραξη γενοκτονίας εκτίμησε πως  η ρωσική εισβολή στερείται νομικής βάσης.

Μετά την διαδικασία που κίνησε το Κίεβο το Διεθνές Δικαστήριο  ανακοίνωσε απόψε την έκδοση σχετικής απόφασής του την Τετάρτη,  εγκαλώντας τους αρμόδιους θεσμούς της Μόσχας να διατάξουν την κατάπαυση της εισβολής στην Ουκρανία.

Η δημόσια συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 16.00 (τοπική ώρα, 17.00 ώρα Ελλάδας) στη Χάγη. Η πρόεδρος του Δικαστηρίου, Τζόαν Ε. Ντόναχιου, αναμένετε να αναγγείλει την ετυμηγορία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter