Συνελήφθη αδιάβαστος και πάλι ο Χρυσοχοΐδης

Συνελήφθη αδιάβαστος και πάλι ο Χρυσοχοΐδης

Βρίθουν ανακριβειών και ψεμάτων οι απαντήσεις του για το θέμα των νέων ταυτοτήτων

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μη φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε ό,τι χρειάζεται». Τα «σοφά» και κυρίως… ξεκάθαρα αυτά λόγια ανήκουν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η απάντηση που έδωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχετικά με την υπόθεση του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες με την οσμή σκανδάλου μετά τις αποκαλύψεις του Documento.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πιάνεται για ακόμη μια φορά αδιάβαστος και αν μη τι άλλο τώρα δεν μπορεί να προφασιστεί, όπως με θράσος και ανευθυνότητα είχε κάνει για το μνημόνιο, ότι δεν διάβασε τους όρους του διαγωνισμού για τις ταυτότητες διότι δεν… ήταν δουλειά του να τους μελετήσει. Ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες και τα άλλα έγγραφα ασφαλείας υπάγεται στις άμεσες αρμοδιότητές του.

Ολα όσα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης για τον διαγωνισμό τα είπε προς απάντηση της σχετικής καταγγελτικής ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως άμεση απάντηση στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ και στα στοιχεία της εφημερίδας μας. Οι απαντήσεις του υπουργού όμως βρίθουν ανακριβειών και ψεμάτων. Παραπληροφορούν.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Το κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη ματαίωση του πρώτου διαγωνισμού για την προμήθεια των νέων ταυτοτήτων και άλλων εγγράφων είναι ότι δεν προβλεπόταν η ύπαρξη αναγκαίων στοιχείων για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Κι όμως ο υπουργός ψεύδεται. Στην κοινή υπουργική απόφαση για την προκήρυξη του προηγούμενου διαγωνισμού για τις ταυτότητες, στις 27 Απριλίου 2018, στο άρθρο 3 (τύπος δελτίου ταυτότητας) στην παράγραφο 4 αναφερόταν ρητά ότι «στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης αποθηκεύονται φωτογραφία του κατόχου σε ψηφιακή μορφή, τα στοιχεία της Μηχανικώς Αναγνώσιμης Ζώνης του δελτίου (MRZ), τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» και άλλα πολλά.

Κόστος και φωτογραφία

Το άλλο «μεγάλο» επιχείρημα κυβέρνησης και Χρυσοχοΐδη είναι πως το κόστος του νέου διαγωνισμού δεν αλλάζει σε σύγκριση με τον προηγούμενο. Ακόμη ένα ψέμα. Ο διαγωνισμός γίνεται με κλειστή διαδικασία και… ταβάνι τα 515 εκατ. ευρώ.

Ο όρος της ασπρόμαυρης φωτογραφίας που είχε τεθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν μάλιστα απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, συμπεριλάμβανε το σύνολο των εταιρειών που θα συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Αυτό σημαίνει ότι ακριβώς λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού το κόστος θα έπεφτε. Ετσι, σύμφωνα και με σχετικό αλγόριθμο που εκτιμούσε το τελικό κόστος, θα ανερχόταν κάπου στα 335 εκατ. ευρώ. Εκτός αυτού, η ύπαρξη πολλών εταιρειών που μπορούσαν να αναλάβουν το έργο πρόσφερε και επιπλέον διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της όλης διαδικασίας.

Με τον όρο της έγχρωμης φωτογραφίας που έβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη βγήκαν αυτόματα εκτός διαγωνισμού οι περισσότερες εταιρείες καθώς δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Αυτό θα αυξήσει το τελικό κόστος –λόγω έλλειψης ανταγωνισμού– στο ανώτατο όριο των 515 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα φωτογραφίζονται, όπως καταγγέλλεται στο Documento, τρεις τέσσερις εταιρείες (συμπεριλαμβανομένων μάλιστα θυγατρικών). Το αφήγημα λοιπόν της ΝΔ ότι το κόστος θα είναι το ίδιο καταρρίπτεται, αφού προκύπτει εκτίναξή του κατά σχεδόν 200 εκατ. ευρώ. Η ΝΔ λέει ότι και ο προηγούμενος διαγωνισμός ζητούσε έγχρωμη φωτογραφία αλλά σε πέντε χρόνια. Εκείνη θα το κάνει νωρίτερα χωρίς να συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Παραπληροφόρηση και εδώ. Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε ότι εάν τα επόμενα πέντε χρόνια για λόγους ασφαλείας και μόνο κατόπιν συγκεκριμένης οδηγίας της ΕΕ απαιτηθεί η ύπαρξη έγχρωμης φωτογραφίας, τότε η εταιρεία ή η κοινοπραξία που θα αναλάμβανε το έργο θα είχε το δικαίωμα και την ευθύνη της υλοποίησης της διαδικασίας. Κι αυτό με μικρότερο κόστος σε σχέση με μια πιθανή προκήρυξη νέου διαγωνισμού. Βέβαια δεν διαφαινόταν ούτε και διαφαίνεται από πουθενά ότι η ΕΕ θα προβεί σε τέτοια ντιρεκτίβα.

Φωτογραφικός διαγωνισμός

Το υπουργείο και η ΝΔ υποστηρίζουν κάθετα ότι δεν υπάρχουν φωτογραφικοί όροι και ότι οι υποψήφιοι στον νέο διαγωνισμό με την έγχρωμη φωτογραφία δεν θα είναι λιγότεροι. Ακόμη ένα ψέμα. Ναι μεν έχουν κληθεί οι ίδιες 25 εταιρείες αλλά με τον όρο της έγχρωμης φωτογραφίας βγήκε εκ των πραγμάτων αυτόματα εκτός διαγωνισμού η πλειονότητα των υποψηφίων.

Ασφάλεια και φωτογραφία

Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι έγχρωμη και ασπρόμαυρη φωτογραφία διαθέτουν την ίδια ακριβώς ασφάλεια και πως «η λύση της έγχρωμης φωτογραφίας, η οποία επιλέγεται με τον παρόντα διαγωνισμό, εμπεριέχει τα δυνατά σημεία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, ήτοι εγχάραξη με λέιζερ της φωτογραφίας κατόχου αλλά και τα επιπλέον της έγχρωμης επιφάνειας». Χωρίς πάλι να ανεβαίνει το κόστος. Και το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται παταγωδώς.

Το φθινόπωρο του 2018 η αρμόδια επιτροπή σε σχέση με τον διαγωνισμό επέλεξε τη λύση της ασπρόμαυρης φωτογραφίας έναντι της έγχρωμης. Αυτό, όπως σημειώνεται και σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», έγινε για «λόγους ασφαλείας αλλά και διότι υπήρχε η υπόνοια στην ηγεσία του υπουργείου ότι η λύση της έγχρωμης φωτογραφίας θα εξασφάλιζε προβάδισμα σε συγκεκριμένη εταιρεία».

Πέραν της κρίσης της επιτροπής, όπως έχει καταγγείλει εταιρεία στο Documento, οι προδιαγραφές που έχουν οριστεί όχι μόνο δεν εφαρμόζονται σε άλλες χώρες αλλά φωτογραφίζουν μία από τις εταιρείες. Μόλις πέντε χώρες από τις 27 της ΕΕ χρησιμοποιούν έγχρωμη φωτογραφία στις ταυτότητες. Οι υπόλοιπες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, χρησιμοποιούν ασπρόμαυρη φωτογραφία. Το ίδιο πράττουν και το Ισραήλ, γνωστό για τους ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες ασφαλείας για τους πολίτες του, αλλά και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και η Νέα Υόρκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter