Συνελήφθη Ιρανός ποδοσφαιριστής για «διασπορά προπαγάνδας»

Συνελήφθη Ιρανός ποδοσφαιριστής για «διασπορά προπαγάνδας»

Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν την Πέμπτη τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή, Βόρια Γκαφούρι, με την κατηγορία ότι «προσέβαλε και σπίλωσε τη φήμη της εθνικής ομάδας» και ότι «συμμετείχε σε προπαγάνδα» εναντίον του κράτους, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων “Fars”.

Ο 35χρονος κουρδικής καταγωγής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνίζεται στη Φούλαντ, συνελήφθη μετά την προπόνηση της ομάδας του, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Νωρίτερα, είχε δημοσιεύσει στο Instagram μία φωτογραφία, όπου φορούσε παραδοσιακή στολή του Κουρδιστάν.

Ο άλλοτε αρχηγός της Εστεγκλάλ, της δημοφιλέστερης ομάδας του Ιράν, και 28 φορές διεθνής υποχρεώθηκε να αποχωρήσει το περασμένο καλοκαίρι από το σύλλογο της Τεχεράνης, λόγω της επαναλαμβανόμενης κριτικής του κατά του καθεστώτος. Αντιτάχθηκε στη μακροχρόνια απαγόρευση των γυναικών θεατών σε αγώνες ανδρών ποδοσφαίρου καθώς και στην συγκρουσιακή εξωτερική πολιτική του Ιράν, η οποία οδήγησε σε κυρώσεις από τη Δύση.

Πιο πρόσφατα, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην οικογένεια της 22χρονης Μάχσα Αμινί, η οποία πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα. Ο θάνατος της κοπέλας πυροδότησε ένα πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων που μετρά πια δύο μήνες σε διάρκεια. Τις τελευταίες ημέρες ζήτησε επίσης να τερματιστεί η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην περιοχή του δυτικού Κουρδιστάν του Ιράν.

Πηγή: Reuters, AFP

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter