Συνελήφθη ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ μετά από ρεκόρ καταγγελιών στην ΕΕ για διαφθορά

Συνελήφθη ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ μετά από ρεκόρ καταγγελιών στην ΕΕ για διαφθορά

O πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας), Μπόικο Μπορίσοφ, συνελήφθη σήμερα σε αστυνομική επιχείρηση που συνδέεται με την έρευνα της Εισαγγελίας της Ε.Ε, όπως ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο.

Ο φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη μιας και οι δύο τους διατηρούν πολύ καλές σχέσεις και οι μεταξύ τους συναντήσεις συνοδεύονται πάντα από εγκάρδιες αγκαλιές,  διετέλεσε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας για σχεδόν μία δεκαετία, μέχρι τον περασμένο Απρίλιο όταν έχασε τις εκλογές με φόντο τη λαϊκή οργή για τη διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού στο φτωχότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νέος κυβερνητικός συνασπισμός ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, δεσμευόμενος να επιδείξει μηδενική ανοχή στη διαφθορά.

Μαζί με τον Μπορίσοφ συνελήφθησαν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, η πρώην πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού της βουλής Μέντα Στογιάνοβα, καθώς και η σύμβουλος του Μπορίσοφ, Σεβνταλίνα Αρναούντοβας.

Υπενθυμίζουμε πως την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνομιλία του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Κίριλ Πέτκοφ και της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι, στα πλαίσια της οποίας ανακοίνωσαν πως θα εργαστούν μαζί προκειμένου να διασφαλιστεί το γεγονός πως «η Βουλγαρία δεν είναι ο τόπος παραβιάσεων, διαφθοράς και κάθε είδους εγκλημάτων σε σχέση με τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η κυρία Κοβέσι έκανε λόγο για αναγκαιότητα επίτευξης πραγματικών αποτελεσμάτων υπογραμμίζοντας πως κοινό τους στόχο αποτελεί η καταπολέμηση της διαφθοράς και η δημιουργία ενός πλαισίου πολιτικο-οικονομικής διαφάνειας. «Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και μιλάμε την ίδια γλώσσα» είπε συγκεκριμένα.

Η κοινή συνέντευξη Πετκόβ – Κοβέσι έλαβε χώρα με αφορμή το γεγονός πως η  Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει λάβει μυριάδες καταγγελίες σχετικά με υποθέσεις διαφθοράς στην χώρα, οι οποίες αφορούν σε παραβιάσεις σχετικές με κοινοτικούς πόρους, δημόσιες προμήθειες, απάτες με γεωργικές επιδοτήσεις στον κατασκευαστικό τομέα και κονδύλια ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Covid-19. Στη βάση αυτών μάλιστα έχουν ξεκινήσει περισσότερες από 120 έρευνες με αποτέλεσμα τις προαναφερθείσες συλλήψεις.

«Μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας είναι σε εξέλιξη, σε σχέση με 120 υποθέσεις του Γραφείου της Εισαγγελίας της Ε.Ε. στη Βουλγαρία. Έρευνες και κατασχέσεις πραγματοποιούνται σε πολλές τοποθεσίες. Ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, η Μέντα Στογιάνοβα και η Σεβνταλίνα Αρναούντοβα κρατούνται αυτήν τη στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter