Συνέντευξη των Selofan : «To ανώτερο μήνυμα παραμένει η αγάπη»

Συνέντευξη των Selofan : «To ανώτερο μήνυμα παραμένει η αγάπη»

Oι Selofan, δηλαδή η Ιωάννα και ο Δημήτρης, είναι ένα αθηναϊκό ηλεκτρονικό ντουέτο με συχνές εμφανίσεις εκτός των ελληνικών συνόρων. 

Όπως λένε και οι ίδιοι παίζουν ένα δικό τους αναλογικό τανγκό εμβολιασμένο με μπόλικες αναφορές από τη νεοκυματική δεκαετία του ’80. Γνήσια παιδιά της αθηναϊκής νύχτας, μιλάνε για όσα συμβαίνουν στο σκοτάδι, για την μοναξιά και τη σεξουαλικότητα σε μια πόλη «μαυσωλείο» που την σκεπάζει μια αιωρούμενη μελαγχολία. To Σάββατο 22/4 θα εμφανιστούν για μια μόνο φορά στην Αθήνα και θα παρουσιάσουν το νέο, τέταρτο, άλμπουμ τους το οποίο κυκλοφόρησε πριν ένα μήνα και έχει τον τίτλο «Cine Romance». Μαζί τους στη σκηνή του Death Disco θα βρεθούν και οι Kaelan Mikla που έρχονται από την μακρινή Ισλανδία. Λίγο πριν την εμφάνισή τους μιλούν στο Documento News για τα σχέδια τους και όλα όσα απαρτίζουν το ιδιαίτερο μουσικό τους σύμπαν.

Tι ήταν εκείνο που σας οδήγησε στο να δημιουργήσετε τους Selofan;

Δεν σκεφτήκαμε ποτέ να κάνουμε μπάντα, οι Selofan είναι μια φυσική προέκταση μας και η μουσική ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρεφόμαστε χρόνια τώρα. Οι Selofan είναι η κατάσταση μέσα στην οποία ζούμε και μέσα από την οποία εκφραζόμαστε. Έτυχε να γνωριστούμε την κατάλληλη στιγμή. Τα υπόλοιπα είναι ευθύνη της κρατικής τηλεόρασης, που φρόντισε με τις αμείλικτες επαναλήψεις της να εμποτίσει το μυαλό μας με ”πηγές έμπνευσης”, όπως το soundtrack γνωστής θρησκευτικής υπερπαραγωγής του ’70, που ήταν η βασική ιδέα του πρώτου μας κομματιού, της Σοφίας Βέμπω, και του αναλογικού εξοπλισμού που με τον καιρό μαζέψαμε. Έπειτα βγήκε στην επιφάνεια και η ψυχοθεραπευτική ιδιότητα των Selofan πάνω μας και το πράγμα ”σοβάρεψε”.

Τι θεωρείτε ότι σας κάνει να διαφέρετε από άλλους Έλληνες μουσικούς;

Δεν μας αρέσει να έχουμε ένα συγκεκριμένο μουσικό ύφος. Η έκφραση στον συναισθηματικό και αισθητικό τομέα είναι που θα δώσει και το τελικό αποτέλεσμα. Η μουσική όταν πηγάζει από ανάγκη αυτοέκφρασης και δεν αποτελεί εμπορεύσιμο είδος, διαφοροποιείται με τον τρόπο που διαφέρουν οι προσωπικότητες των δημιουργών της. Η μουσική για εμάς αποτελείται από τρία βασικά συστατικά, τα οποία κάποιος άλλος μπορεί να χρησιμοποιεί σε διαφορετικές δόσεις και άλλος να παραλείψει κάποια. Τα συστατικά αυτά είναι: ενέργεια, τρέλα, μαγεία.

Τι έρχεται πρώτα – οι ήχοι που θα χτίσουν τα τραγούδια σας ή τα λόγια, η ιδέα ενός τραγουδιού; Πώς επιλέγετε τα υλικά της μουσικής σας;

Τις περισσότερες φορές πρώτα οι ήχοι, σπανιότερα το αντίστροφο, κάποιες φορές όμως συμβαίνει και παράλληλα, αρχίζει ο Δημήτρης να παίζει μια μελωδία, έχω εγώ ήδη έχω κάποιους στίχους ή αυτοσχεδιάζω εκείνη την στιγμή. Αλληλοσυμπληρώνονται τα μουσικά επίπεδα και εμείς μαζί τους. Η μουσική είναι κυρίως αυθόρμητη και ορμητική, εύθραυστη και δυνατή ταυτόχρονα. Είναι σαν να βλέπεις ένα μεγαλειώδες παγόβουνο που παρόλο που φαίνεται επιβλητικό μπορεί να λιώσει και να σπάσει σε κομμάτια.

Είστε ζευγάρι και στην προσωπική σας ζωή. Πότε συνειδητοποιήσατε ότι είστε φτιαγμένοι να δουλέψετε μαζί σε κάτι καλλιτεχνικό;

Σχεδόν από την αρχή της γνωριμίας μας ανακαλύψαμε την ανεκμετάλλευτη ενέργεια που έκρυβε ο καθένας μας και που δεν μας άφηνε ήρεμους.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα όταν είσαι μουσικός στην Ελλάδα;

Επειδή προσωπικά έχουμε την τύχη να μπορούμε να λειτουργούμε εντελώς ανεξάρτητα, ηχογράφουμε σπίτι μας, επιλέγουμε τις συναυλίες μας, ”εκδιδόμαστε” στην δική μας δισκογραφική, δεν σκεφτήκαμε ποτέ αν αυτό που κάνουμε θα έχει ανταπόκριση, δεν ήρθαμε καθόλου αντιμέτωποι με το άγχος της πραγμάτωσης στο εγχώριο και μη μουσικό τοπίο.

Σας αρέσει η Ελληνική κοινωνία έτσι όπως είναι σήμερα; Αν είχατε την εξουσία ή τη δύναμη να σβήσετε κάτι από την εικόνα της, τι θα ήταν αυτό;

Η ελληνική κοινωνία είναι ακρωτηριασμένη, δυσλειτουργική, ανέμπνευστη, και δυστυχώς εθελοτυφλεί. Ο καθένας επιλέγει τον μικροκοσμό του, αδιαφορεί εαν υπάρχει κάτι παραπέρα. Θα σβήναμε κάθε είδους φανατισμό. Είμαστε φανατικά αντιφανατικοί. Επίσης σκεφτόμαστε ότι η μουσική που παράγεται κάτω από αντίξοες κοινωνικές ή προσωπικές συνθήκες, είναι και η πιο επιδραστική. Όχι πως μπορεί να αλλάξει απόψεις και πεποιθήσεις, μπορεί όμως κάποιοι, έστω και λίγοι να συμφωνούν, να αισθάνονται πως δεν είναι μόνοι τους και αυτό είναι και το μεγαλείο της.

Σε μια τόσο δύσκολη εποχή τι θεωρείτε ότι είναι εκείνο που μπορεί να «ανοίξει» την ψυχή μας;

Το ανώτερο μήνυμα παραμένει η αγάπη.

_________________________

ΙNFO: Το Σάββατο 22/4 οι Selofan εμφανίζονται ζωντανά μαζί με τους Iσλανδούς Κaelan Mikla στο Death Disco (Ωγύγου 16, Ψυρρή).

Είσοδος 8 ευρώ. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter