Συνέντευξη Κώστα Βαξεβάνη στο iEidiseis: Ο Φουρθιώτης είναι ο χρήσιμος ηλίθιος

Συνέντευξη Κώστα Βαξεβάνη στο iEidiseis: Ο Φουρθιώτης είναι ο χρήσιμος ηλίθιος

Για το συμβόλαιο θανάτου εναντίον του, που προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις στο εξωτερικό με ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, το Γαλλικό Πρακτορείο, και οργανώσεις ελευθερίας του Τύπου να αναφέρονται εκτενώς στο θέμα, μίλησε στην ιστοσελίδα iEidiseis.gr, ο Κώστας Βαξεβάνης. Ο εκδότης του Documento, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο Φουρθιώτης στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ο χρήσιμος ηλίθιος» ο οποίος με την έρευνά του αποκάλυψε το σκάνδαλο με τον «καλλιτεχνικό μάνατζερ»!

«Η μισή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πέρασε από την εκπομπή του άθλιου «παρουσιαστή», εισπράττοντας εύσημα και ύμνους. Ο ίδιος ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο Φουρθιώτης έπαιρνε συνεντεύξεις από Υπουργούς, ενώ η Γενική Γραμματέας Στρατινάκη, εκβιάστηκε μπροστά στις κάμερες και υπέκυψε στον εκβιασμό», τόνισε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρεται στα ερωτήματα που προκύπτουν από τους χειρισμούς της υπόθεσης από κυβέρνηση και αστυνομία, εξαπολύει επίθεση στον πρωθυπουργό , ενώ κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου. Αναφέρεται, μάλιστα, με θετικά λόγια για δημοσιογράφους που τον στήριξαν, όπως ο Γ. Παπαχρήστος και Τάκης Χατζής, ενώ χαρακτηρίζει άλλους δημοσιογράφους, χωρίς να τους κατονομάζει, ως «λινάτσες», καθώς «δεν θέλουν να υπάρξει υγιής δημοσιογραφία, γιατί δεν έχουν θέση μέσα σε αυτή». «Είναι σαπρόφυτα που αναπτύσσονται μέσα στη σαπίλα της διαφθοράς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο εκδότης του «Documento» αναφέρεται και στο θέμα της αστυνομικής φρούρησής του, ενώ διευκρινίζει πως ουδέποτε του αναφέρθηκε όνομα του δεύτερου δημοσιογράφου που είχε βάλει στο στόχαστρό του ο Μένιος Φουρθιώτης.

-Ο Μένιος Φουρθιώτης τελικά οδηγήθηκε στις φυλακές. Υπάρχουν σημεία που μένει ακόμα να διευκρινιστούν σε αστυνομικό επίπεδο;

Δεν πιστεύω πως το θέμα είναι κατ εξοχήν αστυνομικό, παρά την αστυνομική του χροιά. Και φυσικά δεν πρόκειται για «θέμα Φουρθιώτη». Ο Φουρθιώτης έχω πει πως στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ο χρήσιμος ηλίθιος. Νομίζω πως ο καθένας που έχει παρακολουθήσει την υπόθεση, (πολύ δε περισσότερο εγώ ως άμεσα σχετιζόμενος), έχει αναπάντητα ερωτήματα τα οποία πριν γίνουν αστυνομικά είναι απλής λογικής. Ποιος αποφάσισε να αποκτήσει φρουρά ο μάνατζερ της trash tv , Μένιος Φουρθιώτης; Ποιος μετέτρεψε την ελληνική αστυνομία σε παραδουλεύτρα του; Πώς μπούκαρε στα υπουργικά γραφεία; Γιατί δεν ελέγχθηκε ποτέ για τις απάτες του, παρά μόνο όταν τις δημοσιεύσαμε; Ποιος έκλεινε τα μάτια και του έκλεινε το μάτι; Αυτά και πολλά ακόμη. Τις τελευταίες μέρες, γίνεται προσπάθεια, να εμφανιστεί η υπόθεση ως η αποκλίνουσα συμπεριφορά ενός γραφικού τύπου.

Τα κανάλια δεν είπαν κουβέντα για την ουσία της υπόθεσης και προσπαθούν, όπως και στην υπόθεση Λιγνάδη, να ανοίξουν μια κλειδαρότρυπα στο κελί του και να μας ενημερώσουν για το τι έφαγε και πώς το έφαγε. Σου λέει αφού ο κόσμος έχει θορυβηθεί, ας καλύψουμε τον θόρυβο με κουτσομπολιό. Φιλοδοξούν αυτό που θα μείνει στον κόσμο να είναι μια γενική εντύπωση, για μια υπόθεση που είχε να κάνει με ένα καρτούν και όχι με μια υπόθεση διαφθοράς και πολιτικής ευθύνης. Μου λένε φίλοι « μα ο Φουρθιώτης, είναι δυνατόν»; Και τους θυμίζω πως σε όλα τα εγκλήματα κατά της Δημοκρατίας, οι δράστες ήταν Φουρθιώτηδες της Τρούμπας που στρατολογούσε το Παρακράτος.

-Σε πολιτικό επίπεδο; Γιατί εξακολουθείς να αποδίδεις στο σκάνδαλο στην κυβέρνηση; Και έχεις πολιτικά πρόσωπα κατά νου, τα οποία συνδέεις με τον Φουρθιώτη;

Η πολιτική ευθύνη, η οποία είναι αντικειμενική, έχει δύο πλευρές. Θυμάστε ποιος εξέφρασε τους πολιτικούς δεσμούς με τον Φουρθιώτη; Ο κύριος Πέτσας, ο οποίος τον ενέταξε στη λίστα του για χρηματοδότηση, ενώ δεν είχε καν site. Όλοι είχαν απορήσει γι αυτή την προκλητική συμπάθεια. Ο κύριος Πέτσας, δεν συμπεριέλαβε όμως στη λίστα το Documento , το documentonews και το koutipandoras.gr. Στη συνέχεια η μισή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πέρασε από την εκπομπή του άθλιου “παρουσιαστή”, εισπράττοντας εύσημα και ύμνους. Ο ίδιος ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Φουρθιώτης έπαιρνε συνεντεύξεις από Υπουργούς, ενώ η Γενική Γραμματέας Στρατινάκη, εκβιάστηκε μπροστά στις κάμερες και υπέκυψε στον εκβιασμό. Τα τηλέφωνα του Φουρθιώτη είναι γεμάτα με μηνύματα που αντάλλασσε με υπουργούς και εκδότες. Ποιος, ο Φουρθιώτης. Υπάρχει κάποιος που δεν του φαίνεται άτοπο αυτό; Μέχρι και πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ είχε χωρίς να υποστεί τις συνέπειες. Καμιά από τις υποθέσεις του δεν προχώρησε σε έρευνα. Αν αυτό δε δηλώνει μια σχέση με το σύστημα και τους ανθρώπους του, τότε τι δηλώνει; Την αφέλεια των υπουργών;

Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά που αφορά την πολιτική ευθύνη. Επί τέσσερα χρόνια, εγώ και οι δημοσιογράφοι του Documento έχουμε στοχοποιηθεί από όλους αυτούς των οποίων αποκαλύπτουμε τα σκανδαλώδη δράση. Γίνεται μια συνειδητή προσπάθεια δολοφονίας του προφίλ μας αλλά και οικονομικού στραγγαλισμού της εφημερίδας. Παράλληλα, όσοι πρέπει να απαντήσουν στα αποτελέσματα της έρευνας και της κριτικής, καταφεύγουν αντί σε απάντηση που οφείλουν να δώσουν λόγω του δημόσιου ρόλου τους, σε μηνύσεις και αγωγές. Αυτή η μέθοδος , χαρακτηρίζεται από τις διεθνείς οργανώσεις Τύπου ως SLAPP (Strategic lawsuits against public participation)

Η ερευνητική δημοσιογραφία ενοχοποιείται και χαρακτηρίζεται αρνητικά με απαξιωτικά επίθετα ως «κίτρινη», «σκανδαλοθηρική» και απειλητική για την πολιτική ευρυθμία. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό παίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Έχετε ξαναδεί πρωθυπουργό χώρας, να βγάζει υβριστική ανακοίνωση για εφημερίδα, επειδή αποκάλυψε πως δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ από το δάνειό του; Αυτό έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν δημοσιοποιήσαμε πως έτυχε ευνοϊκής αντιμετώπισης για το δάνειο του Κήρυκα Χανίων. Θέλετε να σας πως ένα παράδειγμα σύγκρισης;

Πριν μερικές μέρες, τα ΜΜΕ της Βρετανίας είχαν πρωτοσέλιδο την αποκάλυψη πως ο πρωθυπουργός Μπορίς Τζόνσον, ζητούσε από επιχειρηματίες να πληρώσουν τη νταντά του παιδιού του. Αναστατώθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο. Εδώ, όταν το Documento αποκάλυψε πως κάποιοι επιχειρηματίες κρυμμένοι πίσω από offshore χρηματοδοτούν τη σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού, διέρρευσαν πως είμαστε άνανδροι γιατί χτυπάμε τη σύζυγο του Μητσοτάκη. Αντί να απαντήσουν λοιπόν, στοχοποιούν. Όταν λοιπόν αυτοί που κυβερνούν και οφείλουν απαντήσεις, στοχοποιούν το δημοσιογράφο και τη δημοσιογραφία, είναι θέμα χρόνου να βρεθεί κάποιος να πατήσει και τη σκανδάλη για να βρει το στόχο. Αυτή η πολιτική ευθύνη, είναι έγκλημα.

Θεωρείς, δηλαδή, ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης; Και γιατί;

Είδατε να απολογηθεί κάποιος για όσα προσέφερε στο Φουρθιώτη; Την ώρα που ο Φουρθιώτης έστηνε της απάτες του, ήταν υπό τη φρούρηση της Αστυνομίας. Είδατε να παραιτείται κάποιος γι αυτό; Η ίδια η διαδικασία έρευνας και σύλληψής του, ξεκίνησε μετά την αγωνιώδη δημοσίευση της απειλής στην οποία βρισκόμουν. Μέχρι τότε οι Επιτελάρχες, ξεναγούσαν το Φουρθιώτη για να διαλέξει το τζιπ της αρεσκείας του. Να σας πω το χειρότερο; Υπήρξε η απειλή στο πρόσωπο ενός δημοσιογράφου, στο πρόσωπό μου, εξαιτίας της οποίας μπήκα σε ισχυρή φρούρηση. Διεθνείς οργανισμοί και Παρατηρητήρια για την Ελευθερία του Τύπου έβγαλαν ανακοινώσεις ανησυχίας. Από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων έως τους μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος στις ΗΠΑ. Είδατε έστω μια ανακοίνωση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό; Προσωπικά δε γνωρίζω αν πρόκειται για πολιτική μικρότητα του Μητσοτάκη ή για το φόβο του να καταδικάσει κάτι για το οποίο έχει την ευθύνη ο Μένιος Φουρθιώτης. Αυτό πρέπει να απαντήσει ο ίδιος. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει το προηγούμενο με το Νίκο Γεωργιάδη και τον Λιγνάδη.

Προσωπικά, αισθάνεσαι ασφαλής μετά τις προφυλακίσεις; Τι σου είπε ο Χρυσοχοΐδης;

Ο υπουργός δε με πήρε ποτέ τηλέφωνο. Δεν ξέρω αν τα μέτρα τα πήρε ο κύριος Χρυσοχοϊδης για να κατευνάσει την οργή του κόσμου ή για να με προστατέψει. Ήταν αυτός ωστόσο που μόλις βγήκε υπουργός, μου αφαίρεσε μεγάλο τμήμα της φρούρησής μου και άφησε αφύλαχτο το Documento σε αντίθεση με άλλες εφημερίδες. Δεν περιμένω να κάνει τίποτα η Αστυνομία. Να σας θυμίσω πως πρόκειται για την Αστυνομία που η ηγεσία της εξυπηρέτησε το Φουρθιώτη. Ξέρετε πως υπήρχαν αναφορές των αστυνομικών φρουρών του Φουρθιώτη που περιέγραφαν όσα έκανε; Τις έλαβε υπόψη της αυτές τις αναφορές η πολιτική ηγεσία; Όχι. Αντιθέτως έκανε τα γούστα του Φουρθιώτη. Τώρα θα αφυπνιστεί ξαφνικά; Πρόσφατα αποκαλύψαμε μέρος δικογραφίας που εμπλέκει ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ με μαφιόζους. Υπάρχει θέμα διαφθοράς στην Αστυνομία αλλά ο Μητσοτάκης μιλά για το άβατο των Εξαρχείων. Για την πολιτική ηγεσία νομίζω πως είμαι ένας εχθρός γιατί κάνω έρευνα και ασκώ κριτική.

Πρέπει από την άλλη πλευρά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στους απλούς αστυνομικούς και τους αξιωματικούς που ανέλαβαν εδώ και μέρες τη φρούρησή μου. Νομίζω πως κάνουν τη δουλειά τους πολύ καλά και η οπτική τους είναι το καθήκον τους, όχι τα πολιτικά παιχνίδια. Μακάρι να τους ακολουθήσει στην πορεία αυτή και η πολιτική ηγεσία.

Σε υπερασπίστηκαν, πάντως, πρόσωπα που μπορεί να μην το περίμενες. Ο Γιώργος Παπαχρήστος, ο Πάσχος Μανδραβέλης, ο Τάκης Χατζής με τον Δήμο Βερύκιο έκαναν εκπομπή στο ραδιόφωνο του «Άλφα». Είσαι ικανοποιημένος από τη συμπαράσταση που έλαβες;

Κάποιοι δημοσιογράφοι έκαναν δηλώσεις συμπαράστασης στο Documento και τους τιμά. Ελευθερία του Τύπου, είναι να ασκείς κριτική στον Παπαχρήστο και τον Χατζή και αυτοί να κατανοούν πως όχι μόνο έχεις δικαίωμα να το κάνεις, αλλά να σε στηρίζουν κιόλας. Αυτό θέλει και θάρρος και ηθική. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση, ένα βήμα μπροστά στον καθρέφτη μας και κοιτάμε αυτό που συμβαίνει. Όταν άρχισαν οι επιθέσεις στο Documento , είχαμε πει πως ο στόχος δεν είμαστε εμείς αλλά κάθε φωνή με άποψη. Νομίζω πως αυτό το καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι συνάδελφοι. Αυτοί που ανέφερες είναι κάποιοι αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμη.

Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που ένας καλός φίλος αποκαλεί «λινάτσες». Δεν θα καταλάβουν γιατί δεν θέλουν να καταλάβουν. Δεν θέλουν να υπάρξει υγιής δημοσιογραφία, γιατί δεν έχουν θέση μέσα σε αυτή. Είναι σαπρόφυτα που αναπτύσσονται μέσα στη σαπίλα της διαφθοράς. Τους συμφέρει λοιπόν να υπάρχει στρεβλή εικόνα στης δημοσιογραφίας για να έχουν θέση στο κάδρο. Κάποιοι ως σκατά που θα έλεγε ο μακαρίτης ο Ραφαηλίδης.

-Αλήθεια, ο άλλος δημοσιογράφος που είχε στοχοποιήσει ο Φουρθιώτης ποιος ήταν;

Δεν το ξέρω. Ουδέποτε μου αναφέρθηκε όνομα.

Πηγή: Ieidiseis.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter