Συνέντευξη Τσίπρα στον Θεοδωράκη: «Μόνη λύση η προοδευτική διακυβέρνηση – Στόχος μας να λογοδοτήσει το παρακράτος»

Συνέντευξη Τσίπρα στον Θεοδωράκη: «Μόνη λύση η προοδευτική διακυβέρνηση – Στόχος μας να λογοδοτήσει το παρακράτος»
Πηγή: Facebook

Την συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας ως μοναδική λύση για την λογοδοσία των υπαιτίων του παρακράτους και παράλληλα ως αρχή του τέλους της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας Μητσοτάκη, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον Σταύρο Θεοδωράκη και στους «Πρωταγωνιστές» το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαϊου.

« Έχουμε μεγαλύτερη γνώση και εμπειρία των προβλημάτων. Κυβερνήσαμε στις δυσκολότερες συνθήκες μετά τη Μεταπολίτευση και τα καταφέραμε» είπε αρχικά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απαντώντας πως τον βρίσκει η σημερινή πολιτική συγκυρία σε σχέση με μια δεκαετία πριν, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γινόταν αξιωματική αντιπολίτευση με τον ίδιο αρχηγό.

«Να δώσει την ευθύνη στον σταθμάρχη λες και δεν ήταν κομματικό ρουσφέτι, λες και δεν διορίστηκε παράνομα με τη νομιμοποίηση εκ των υστέρων από τον υπουργό των Τεμπών, τον κύριο Καραμανλή. Το ζήτημα είναι πως πάμε από εδώ και πέρα πως θα γίνουμε ουσιαστικά Ευρώπη από εδώ και πέρα» είπε ο Αλ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών και κατηγόρησε την κυβέρνηση «ότι δεν έβαλε μυαλό, καθώς λίγο καιρό μετά την εθνική τραγωδία διορίστηκε εκτός ΑΣΕΠ κόρη ενός αρχισυνδικαλιστή της ΔΑΚΕ». Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς διευκρίνισε πως «η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να γίνει σε άλλο πλαίσιο και με σοβαρό τρόπο». «Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η λογοδοσία, η διαφάνεια, οι θεσμοί της αξιοκρατίας που όλοι θα πρέπει να τους τηρούμε… Να πάμε σε ένα πλαίσιο λειτουργίας, όπου η Βουλή θα έχει σημαντικό ρόλο, τα κόμματα θα κυβερνούν με διαφάνεια» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Αν ήταν στο χέρι μας να μην ιδιωτικοποιήσουμε τα τρένα θα το κάναμε, δίχως να αποκλείουμε τον ανταγωνισμό από μια ιδιωτική εταιρία, το αντίθετο. Αλλά να μην λέμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις για όλα είναι λύση. Πρέπει να θυμηθούμε την αξία των δημόσιων αγαθών όπως το νερό και η ενέργεια» τόνισε επίσης ο κ.Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τα δημόσια αγαθά με αφορμή τα Τέμπη.

Mιλώντας για την κατάργηση της ΕΒΑ στη Δημόσια Παιδεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως «Οι πανελλαδικές είναι ίσως η πιο αδιάβλητη διαδικασία σε αυτή τη χώρα, αλλά ίσως και η πιο άδικη γιατί τα παιδιά σε τρεις ώρες θα καθορίσουν το μέλλον τους. Πιστεύω ότι για τις σχολές χαμηλής ζήτησης να υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης και δεν είναι δίκαιο να μένουν 20.000 φοιτητές εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ούτε να μαραζώνουν τμήματα της περιφέρειας» και συμπλήρωσε πως «η πανεπιστημιακή αστυνομία αποδείχθηκε ένα τίποτα». «Θα πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Δεν μπορεί να έχεις καλά πανεπιστήμια, χωρίς δημόσιες δαπάνες… Δεν μπορεί να φτιαχτεί ελληνικό Χάρβαρντ, είμαστε σε άλλο εκπαιδευτικό σύστημα, μην συγκρίνουμε τα ανόμοια. Αν έρθουν αντίστοιχα Χάρβαρντ να το συζητήσω. Στην Ευρώπη υπάρχουν 2.000 δημόσια πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή έχουμε ΙΕΚ… φούφουτος και αυτό δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα μου, ιδίως σε μια χώρα που στο όνομα του σπασίματος των μονοπωλίων που συμφέρει κάποιους νεοφιλελεύθερους που θέλουν την Παιδεία πεδίο ακραίας κερδοσκοπίας» τόνισε ακόμη ο Αλ. Τσίπρας.

«Χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία για την απλή αναλογική το 2016 όταν δεν μπορέσαμε να πάμε σε συγκλίσεις με εσάς [σ.σ. το Ποτάμι του Σ. Θεοδωράκη] και τη Φώφη Γεννηματά ώστε να έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό σύστημα, με σταθερές πολυκομματικές κυβερνήσεις όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης» είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας. «Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε πολύ μεγάλο δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη… Θέλω μία κυβέρνηση σταθερή. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε μία σταθερή προγραμματική βάση. Είναι φανερό ότι λογοδοσία των υπαιτίων του παρακράτους με κυβέρνηση ΝΔ δεν θα υπάρξει. Αλλά ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να αποδεχτεί ότι μόνη λύση είναι η κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ακόμη αναφερόμενος στην προοπτική συγκρότησης προοδευτικής διακυβέρνησης.

Παράλληλα, ερωτώμενος για την κυβερνητική τροπολογία που έθεσε «μπλόκο» στο νεοναζιστικό μόρφωμα του Ηλία Κασιδιάρη και την κάθοδό του στις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο «Μητσοτάκης είχε άλλες προτεραιότητες, τον ενδιέφερε όχι τόσο να αποκλείσει τον Κασιδιάρη αλλά να μοιράσει εκ νέου την τράπουλα στη δεξιά πολυκατοικία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter