Συνέντευξη Τύπου για τη δίωξη των μελών του Ρουβίκωνα Γ. Καλαϊτζίδη και Ν. Ματαράγκα – «Στημένη υπόθεση με πολιτική εντολή»

Συνέντευξη Τύπου για τη δίωξη των μελών του Ρουβίκωνα Γ. Καλαϊτζίδη και Ν. Ματαράγκα – «Στημένη υπόθεση με πολιτική εντολή»

Για «πολιτική εντολή από την κυβέρνηση της ΝΔ» και για «στημένη υπόθεση»έκανε λόγο μιλώντας για την παραπομπή του ίδιου και του Ν. Ματαράγκα σε δίκη για τη δολοφονία (φυσική και ηθική αυτουργία) του εμπόρου ναρκωτικών «Χαμπίμπι» το 2016 στα Εξάρχεια, το μέλος της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» Γιώργος Καλαϊτζίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα στον κινηματογράφο Τριανόν.

Για τη δίκη που αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τοποθετήθηκαν οι συνήγοροι Άννυ Παπαρούσου και Κώστας Παπαδάκης, ο Νίκος Γιανόπουλος εκ μέρους της επιτροπής αλληλεγγύης, ο κατηγορούμενους Γιώργος Καλαϊτζίδης, ο Σπύρος Δαπέργολας εκ μέρους του Ρουβίκωνα ενώ στη συζήτηση παρενέβη η Όλγα Λαφαζάνη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, και ο Θανάσης Αλεξάνδρου, κάτοικος Εξαρχείων.

Αναφορικά με το δικονομικό κομμάτι της υπόθεσης οι συνήγοροι μίλησαν σχετικά με τα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν ανάμεσα στη δολοφονία και την απόδοση κατηγοριών στα δύο μέλη του Ρουβίκωνα, αλλά και για τον σκανδαλώδη τρόπο που επέλεξαν οι αρχές να μην βάλουν την υπόθεση στο αρχείο αλλά να την παραπέμψουν σε δίκη.

Ταυτόχρονα οι αναφερόμενοι στους μάρτυρες κατηγορίας πρόσθεσαν το καταλυτικό στοιχείο της χρησιμοποίησης κρατουμένων για εμπόριο ναρκωτικών ως μαρτύρων κατηγορίας. Χαρακτηριστικά όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας συνελήφθησαν την επόμενη μέρα από τον φόνο του Χαμπίμπι και οι καταθέσεις τους παρουσίαζαν κραυγαλέες αντιφάσεις, ενδεικτικές της βιασύνης της αστυνομίας να οργανώσει την δίωξη εναντίον των δύο μελών του Ρουβίκωνα.

Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δίωξής τους, στη στοχοποίηση και των κατηγορουμένων και του Ρουβίκωνα από την Νέα Δημοκρατία, τόσο για τη δράση τους ενάντια στο ναρκομαφίες όσο και για την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική τους δράση. Αυτός καθαυτός ο κίνδυνος της ποινής των ισοβίων στους δύο κατηγορούμενους αποδεικνύει το μένος της κυβέρνησης και των κατασταλτικών μηχανισμών.

Ο Νίκος Γιαννόπουλος έκανε λόγο για κατασκευασμένο κατηγορητήριο και προσπάθεια ομηρείας τόσο του Ρουβίκωνα όσο και του ευρύτερου κινήματος. Τόνισε ότι σε μια κατεξοχήν πολιτική δίκη όπως χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη όσο σημαντικός είναι ο δικαστικός αγώνας άλλο τόσο αναγκαία είναι η πολιτική αλληλεγγύη του ευρύτερου κινήματος.

Ο Σπύρος Δαπέργολας από την πλευρά του τόνισε τον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης ως προσπάθειας της Νέας Δημοκρατίας από την περίοδο που ήταν αντιπολίτευση μέχρι σήμερα να θέσει σε ομηρία τον Ρουβίκωνα. Παράλληλα τόνισε πως αυτή η δίκη αποτελεί την έναρξη μιας διαδικασίας εγκληματοποίησης που δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη συλλογικότητα αλλά και ευρύτερα τμήματα του ανταγωνιστικού κινήματος.

Στην «άδικη δικαιοσύνη» που χαρακτηρίζει την εποχή μας, αναφέρθηκε η Όλγα Λαφαζάνη και όχι μόνο σε ό,τι αφορά πολιτικές διώξεις αλλά ευρύτερες κοινωνικές κατηγορίες που λόγω ταξικής θέσης, φύλου και εθνικής καταγωγής βιώνουν το καθεστώς εξαίρεσης. Η ίδια τόνισε πως η δικαιοσύνη είναι τυφλή κυρίως απέναντι στον εαυτό της και στους τρόπους που παράγει και αναπαράγει την κοινωνική ανισότητα και αδικία.

Ο Θανάσης Αλεξάνδρου ο ποίος κατοικεί στην περιοχή των Εξαρχείων εδώ και πολλά χρόνια περιέγραψε την ασφυκτική κατάσταση που βίωναν καθημερινά οι κάτοικοι της γειτονιάς και τον θετικό ρόλο που είχε το πολυετές και πολύμορφο κίνημα που αναπτύχθηκε στα Εξάρχεια κατά του εμπορίου ναρκωτικών και του κοινωνικού κανιβαλισμού. Ο ενεργός ρόλος που είχε το Κ-Βοξ και ο Ρουβίκωνας στο κίνημα αυτό καθιστά την παρούσα δίωξη μια δίωξη εναντίων όλων μας.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου έχει καλεστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 9π.μ. στο Εφετείο Αθηνών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter