Συνεργασία Bayer – Ινστιτούτου ΙΜΒΒ-ΙΤΕ για την καταπολέμηση των εντόμων

Συνεργασία Bayer – Ινστιτούτου ΙΜΒΒ-ΙΤΕ για την καταπολέμηση των εντόμων

Η Bayer και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ) ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη ενός μεγάλου πενταετούς ερευνητικού προγράμματος συνεργασίας.

Η συνεργασία αυτή θα επιδιώξει να αποκαλύψει κρίσιμες πτυχές της φυσιολογίας του πεπτικού συστήματος των εντόμων, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη πρωτοποριακών καινοτόμων λύσεων καταπολέμησής τους.

Ο Καθηγητής Γιάννης Βόντας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικής Φαρμακολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της Μοριακής Εντομολογίας στο Ινστιτούτο ΙΜΒΒ και η ομάδα του, θα εφαρμόσουν μια σύγχρονη ολιστική βιοτεχνολογική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής που θα επιτρέπουν την ταυτοποίηση και τον χαρακτηρισμό δυνητικών μοριακών στόχων στο πεπτικό σύστημα των επιβλαβών εντόμων. Η γνώση και τα συστήματα ελέγχου που θα προκύψουν από το έργο αυτό, θα υποστηρίξουν τη Bayer στην έρευνά της για την ανάπτυξη αειφόρων αγρονομικών λύσεων για μια ποικιλία διαφορετικών καλλιεργειών παγκοσμίως.

«Τα επιβλαβή έντομα αποτελούν μια μεγάλη απειλή για τη γεωργική παραγωγή παγκοσμίως» ανέφερε ο Adrian Percy, επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης του Τομέα Eπιστήμης Γεωργίας (Crop Science) της Bayer. «Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία με ένα υψηλού κύρους ερευνητικό Ινστιτούτο όπως είναι το ΙΜΒΒ. Πιστεύουμε ότι αυτή η σύμπραξη θα μας βοηθήσει να διερευνήσουμε αναξιοποίητες δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων λύσεων για την καταπολέμηση επιβλαβών εντόμων, προσφέροντας οφέλη στους αγρότες σε όλο τον κόσμο».

«Η έρευνα που σχετίζεται με την καταπολέμηση επιβλαβών εντόμων καθώς και εντόμων-φορέων ασθενειών είναι στρατηγική προτεραιότητα για το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας για περισσότερο από δύο δεκαετίες», ανέφερε ο Διευθυντής του ΙΜΒΒ Καθηγητής Γιάννης Ταλιανίδης. «Αυτό το πολύ σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία μας και θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη νέων μέσων και γνώσης στη μάχη ενάντια στα επιβλαβή έντομα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΙΤΕ, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Περισσότερα από 10.000 επιβλαβή έντομα απειλούν τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων και ζωοτροφών. Λόγω της ποικιλομορφίας και της προσαρμοστικότητάς τους, τα έντομα αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη γεωργία. Η προσέγγιση ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων, που εξετάζει συμπληρωματικές χημικές, βιολογικές, φυσικές και πολιτισμικές μεθόδους ελέγχου, έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική στην καταπολέμησή τους, μακροπρόθεσμα. Η συνεχής αναζήτηση νέων τρόπων δράσης των χημικών και φυσικής προέλευσης προϊόντων θα διευρύνει το φάσμα των διαθέσιμων στρατηγικών και πρακτικών για τη διαχείριση των παρασίτων με βιώσιμο τρόπο.  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter