Συνεργασία Ελλάδας - Αυστρίας σε θέματα δικαιοσύνης, συμφώνησαν Κοντονής - Μπραντστέτερ

Τη σημασία του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τους κρατούμενους με ψυχικές διαταραχές εξήρε ο Αυστριακός Υπουργός Δικαιοσύνης, Dr. Wolfgang Brandstetter, μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Σταύρο Κοντονή, κατά την οποία οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεργαστούν σε τεχνικό επίπεδο για διάφορα θέματα.

«Το παράδειγμα της Ελλάδας στη νομοθεσία για τους κρατουμένους με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι ένα πολύ ωραίο παράδειγμα. Έχουμε τη δυνατότητα ο ένας να μάθει από τον άλλον. Εργαζόμαστε στο πλαίσιο μιας παρόμοιας νομοθεσίας, αλλά δεν την έχουμε ολοκληρώσει, όπως οι Έλληνες συνάδελφοι», είπε χαρακτηριστικά ο Dr. Brandstetter .

Απ΄την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής δήλωσε για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον Αυστριακό ομόλογό του: «Είχα μια εποικοδομητική, από όλες τις απόψεις, συνάντηση με τον αγαπητό συνάδελφο, τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Αυστρίας. Συζητήσαμε για θέματα που άπτονται της τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων, στον τομέα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης. Μεταξύ αυτών των θεμάτων είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, η βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές, καθώς και οι εναλλακτικές μορφές κράτησης. 

Η συζήτηση επεκτάθηκε, όπως ήταν φυσικό, και σε θέματα παρεμπίπτοντα, όπως το μεταναστευτικό. Υπήρξε ταύτιση απόψεων, σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, και συμφωνήσαμε να συνεχιστεί αυτή η τεχνική συνδρομή, η οποία ήταν άκρως εποικοδομητική και αποτελεσματική. Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αυστρίας, τους εντεταλμένους εμπειρογνώμονες και βεβαίως τους Αυστριακούς δικαστές και την αυστριακή νομική κοινότητα για τη βοήθεια που μας προσέφεραν έως τώρα. Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα από τον κ. Brandstetter ότι το αυστριακό Υπουργείο ενδιαφέρεται να κάνει χρήση του νομοσχεδίου που έχουμε ήδη επεξεργαστεί και ολοκληρώσει, για τους κρατούμενους που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αντιευρωπαϊκή ρητορική της Τουρκίας και κατά πόσον αυτή επηρεάζει τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ο κ. Κοντονής ανέφερε: «Θεωρώ ότι η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει αυτή τη στιγμή ό,τι είναι δυνατόν για να τηρηθεί η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Είναι μια συμφωνία η οποία έχει αποδώσει, διότι υπάρχει έλεγχος των μεταναστευτικών ροών και παρά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε στα νησιά του Αιγαίου, γνωρίζουν όλοι ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί μετά την εφαρμογή της συμφωνίας. Επομένως θα πρέπει να εργαστούμε όλοι προς την κατεύθυνση να μην υπάρξει κανέναν κίνδυνος διασάλευσης αυτής της συμφωνίας, που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Δε θέλω να φανταστώ την περίπτωση αυτή, η συμφωνία να κλονιστεί. Νομίζω ότι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και η Τουρκία και παρά μια πρόσφατη αντιευρωπαϊκή ρητορική, θεωρώ ότι η συμφωνία αυτή δε θα πληγεί και θα παραμείνει ισχυρή. Αυτό είναι και προς όφελος της Τουρκίας, φαντάζομαι το καταλαβαίνει και η ίδια».

Αναφερόμενος στην επίμαχη συνεργασία Ελλάδας - Αυστρίας, ο Αυστριακός Υπουργός Δικαιοσύνης συμπλήρωσε ότι «είναι μια απόδειξη ότι η συνεργασία μεταξύ δύο κρατών μπορεί να βοηθήσει τα κράτη αυτά να προχωρήσουν μαζί και να κάνουν βήματα μπροστά. Και νομίζω βοηθούμε και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.