Συνεχίζεται η κακοκαιρία: Κλειστά σχολεία, χιονόπτωση και πτώση της θερμοκρασίας έως και 18 βαθμούς

Συνεχίζεται η κακοκαιρία: Κλειστά σχολεία, χιονόπτωση και πτώση της θερμοκρασίας έως και 18 βαθμούς

Παραμένει το νέο κύμα κακοκαιρίας που «χτυπάει» τη χώρα μας από τα ξημερώματα της Τετάρτης με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις χιονοπτώσεις και τις ισχυρές βροχές.

Για μία ακόμη ημέρα αναμένονται βροχές, χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές υψομέτρου και σποραδικές καταιγίδες στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και των Βορείων Κυκλάδων και σταδιακά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου των παραπάνω περιοχών. Χιονοπτώσεις επίσης αναμένονται και στα ορεινά της Κρήτης από το μεσημέρι.

Διαβάστε επίσης: Σε ποιους δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Βροχές θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου και στην Κρήτη, ενώ σποραδικές καταιγίδες αναμένονται έως το πρωί κατά κύριο λόγο στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Κλειστά σχολεία

Σήμερα, Πέμπτη εξακολουθούν να επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός στην Κεντρική Μακεδονία. Λόγω του παγετού και των χιονοπτώσεων, κλειστά θα είναι σήμερα Πέμπτη τα σχολεία όλων των βαθμίδων στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου του Δήμου Λαγκαδά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, δεν θα λειτουργήσουν το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο σε Ξυλόπολη, Όσσα και Κρύα Νερά, το γυμνάσιο Ξυλόπολης κι επίσης το δημοτικό, το γυμνάσιο, το λύκειο και ο παιδικός σταθμός Σοχού.

Κλειστά θα είναι επίσης τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη δημοτική ενότητα Αρναίας «λόγω του επικίνδυνου οδικού δικτύου αλλά και λόγω της πολύωρης διακοπής ρεύματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, γεγονός που καθιστά μη λειτουργικές τις σχολικές μονάδες (θέρμανση κλπ)», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Αριστοτέλη.

Για την ίδια αιτία κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στην Κοινότητα Μεγάλης Παναγίας, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στις υπόλοιπες κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη, δηλαδή στο Γομάτι και στο σύνολο των κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Σταγείρων Ακάνθου.

Συνεχίζεται ο αποχιονισμός

Στο μεταξύ συνεχίζεται ο αποχιονισμός στα ορεινά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτή την ώρα 50 μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούν προκειμένου να καθαρίσουν τους δρόμους. «Γίνονται ρίψεις αλατιού γιατί επικρατεί ισχυρός παγετός, ωστόσο δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης. Σημείωσε, δε, ότι οι οδηγοί που κινούνται στα ορεινά και ημιορεινά πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ριπές ανέμου 164 χλμ την ώρα

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι έπνεαν στα πελάγη την Τετάρτη με αποτέλεσμα την απαγόρευση απόπλου από πολλά λιμάνια της χώρας. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές έως τις 20:30. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Παξιμάδα Καρύστου στις 10:50 καταγράφηκε ριπή που έφτανε τα 164 χλμ/ώρα.

Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας σε 24 ώρες

Παράλληλα, κατακόρυφη πτώση σημείωσε η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται η διαφορά μεταξύ της μέγιστης θερμοκρασίας της Τρίτης και της θερμοκρασίας που καταγράφηκε την ίδια ώρα την Τετάρτη , σε διάφορες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Φλώρινας όπου η θερμοκρασία έπεσε κατά 18 βαθμούς. Όπως φαίνεται μεγαλύτερες πτώσεις καταγράφηκαν στη Δυτική Μακεδονία, ενώ στο σύνολο σχεδόν της βόρειας χώρας η πτώση ξεπέρασε τους 10 βαθμούς.

Ο καιρός την Πέμπτη

Αναλυτικά για σήμερα Πέμπτη αναμένονται τοπικές βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα κεντρικά και βόρεια. Τα φαινόμενα στα ανατολικά και νότια θα είναι κατά τόπους έντονα, όμως από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και στα βορειοδυτικά θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 5 με 7 και τοπικά 8, ενώ στο Ιόνιο θα φτάνουν και τα 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο ή χιόνι. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές, όμως από το μεσημέρι σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά και θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και τα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και από το απόγευμα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 με 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά – ημιορεινά, σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας καθώς και σε περιοχές της κεντρικής-ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα). Τα φαινόμενα, που θα είναι κατά τόπους έντονα, βαθμιαία θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Κρήτης.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές στα βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα).

Aνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι μέχρι νωρίς το απόγευμα.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter