LIVE η συζήτηση στη Βουλή για το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο – Σήμερα η ψηφοφορία

LIVE η συζήτηση στη Βουλή για το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο – Σήμερα η ψηφοφορία

Συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.

Χθες, Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, με τη ΝΔ να την απορρίπτει κατά πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας για το άρθρο 44 για τη χρήσης γης, το άρθρο 48 για τους δασικούς χάρτες, το άρθρο 92 για τους σταθμούς μεταφόρτωσης και το άρθρο 99 το οποίο αφορά τη χρήση γης για τον δήμο Αθηναίων και είναι το μόνο που αποσύρθηκε γιατί ο υπουργός έκρινε ότι θα δοθεί ολοκληρωμένη λύση στο χωροταξικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σε δύο μήνες.

Τόσο ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για σωρεία αντισυνταγματικών παραβιάσεων. Παράλληλα, υποστήριξαν ότι η διαδικασία συζήτησης παραβιάζει και παρακάμπτει τον κανονισμό της Βουλής, «καθώς δεν μπορεί η Διάσκεψη των Προέδρων να αποφασίζει κατά το δοκούν».

Η κυβέρνηση, με διαδικασία fast track, αλλάζει τη νομοθεσία σε ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ νομοθετεί ουσιαστικά την κατάργηση της διαβούλευσης, μέσω αύξησης της διάρκειας ισχύος των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, και σταδίων που δε μπορεί να γνωμοδοτήσει μια δημόσια αρχή ή το κοινό, με αποτέλεσμα να εκλείπει η δημόσια συμμετοχή από τις διαδικασίες της ΕΠΕ, ερχόμενη, έτσι σε αντίθεση με την Οδηγία 2011/92/ΕΚ (άρθρα 6, 11), με το άρθρο 191 της Συνθήκης ΕΕ και με τη Σύμβαση Αάρχους (άρθ. 6 παρ. 10).

Με ονομαστική ψηφοφορία η ψήφιση

Με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης εγκρίθηκε η διαδικασία για την ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής όσο και επί άρθρων του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι βουλευτές που συμμετέχουν στη συζήτηση θα ψηφίσουν ηλεκτρονικά, ενώ οι υπόλοιποι θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, την οποία θα αποστείλουν στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε τη κάθετη διαφωνία του κόμματος του με την επιστολική ψήφο, κάνοντας λόγο για παραβίαση του κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, ενώ αντιρρήσεις για τη διαδικασία εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης

Στη σημερινή τελευταία συζήτηση του νομοσχεδίου παρεμβαίνουν με ομιλίες τους ο πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ, έχει καταθέσει από χθες ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής όσο και επί άρθρων του νομοσχεδίου, κάτι που αναμένεται να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, ενώ το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε μόνο επί άρθρων του νομοσχεδίου.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter