Ώρες αγωνίας: Περικυκλωμένα από τις φλόγες τα Βίλια – Η φωτιά φτάνει στις αυλές τις σπιτιών (Photos & Videos)

Ώρες αγωνίας: Περικυκλωμένα από τις φλόγες τα Βίλια – Η φωτιά φτάνει στις αυλές τις σπιτιών (Photos & Videos)

Δραματικές ώρες στα Βίλια τα οποία έχουν περικυκλωθεί από το πύρινο μέτωπο. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις από το μεσημέρι της Τετάρτης έχουν οδηγήσει τη φωτιά στα πρώτα σπίτια του οικισμού. ενώ ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο παραδόθηκε στις φλόγες.

Νέες εστίες φωτιάς ξεπετάγονται η μία μετά την άλλη, ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και οι εθελοντές συνεχίζουν τη μάχη ούτως ώστε να αναχαιτίσουν την πορεία του πύρινου μετώπου, που οδεύει ολοταχώς τον οικισμό, βοηθούμενο από τις συνεχείς αλλαγές του ανέμου.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι αλλά και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης προχωρούν σε καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίον ο κρατικός μηχανισμός αντιμετωπίζει το φαινόμενο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης του οικισμού των Βιλίων, μέσω του 112, αν και σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV, η πυροσβεστική είχε δηλώσει νωρίς το απόγευμα ότι δεν χρειάζεται να εκκενωθεί ο οικισμός.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά στα Βίλια καίει επί τρεις συνεχόμενες ημέρες με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές να συνεχίζουν την προσπάθεια για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση που βρίσκεται εκτός ελέγχου έπειτα από αναζωπυρώσεις που έγιναν νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης.

Oι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν δημιουργήσει «τείχος» για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων – Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια – Άγιος Γεώργιος – Άγιος Σωτήρας. Τις τελευταίες ώρες, η φωτιά κυκλώνει την κωμόπολη των Βιλίων.

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δεν ξέρουμε που θα φτάσει η φωτιά, οι φλόγες είναι τεράστια. Έχει ξεφύγει η κατάσταση. Η φωτιά είναι σχεδόν μέσα στα σπίτια», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, στην ΕΡΤ.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Μακρυνόρης, πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων έκανε λόγο για καταστροφή, μιλώντας στο Open TV. «Η ανικανότητα στο μεγαλείο της… Τίποτα άλλο». 

«Η αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής, η ανικανότητα κάποιων… Η φλόγα έχουν φτάσει μία ανάσα από τα σπίτια», ανέφερε ο Χρήστος Στάθης, Δήμαρχος Βιλίων. «Όλα τα εναέρια μέσα πρέπει να έρθουν στα Βίλια».

«Από τις 16:30 έχουμε ζητήσει να γίνει εκκένωση, αλλά η πυροσβεστική μας είπε ότι δεν χρειάζεται», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.

Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη εντολή για εκκένωση, ούτε μήνυμα από το 112, αν και λίγο μετά τις 18:00 ο δήμαρχος της κοινότητας ανέφερε ότι οι φωτιές είναι μία ανάσα από τα σπίτια. Πολλοί είναι αυτοί μένουν πίσω για να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης, καθώς το μέτωπο θεωρείται δύσβατο και η γνώση της περιοχής από τους κατοίκους θεωρείται σημαντική.

Η αστυνομία έχει κλείσει την είσοδο προς τον οικισμό, ενώ υπάρχουν έτοιμα λεωφορεία για να μεταφέρουν τον κόσμο σε ασφαλές σημείο εφόσον σταλεί μήνυμα για εκκένωση του οικισμού.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα 24ωρα πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις στους οικισμούς: Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα, Θέα, Πανόραμα, Αγία Σωτήρα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική τα εναέρια μέσα ενισχύθηκαν τις τελευταίες ώρες και πλέον επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη.

Στο σημείο επιχειρούν συνολικά 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων 9 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Με δραματικό τόνο περιέγραψε στην ΕΡΤ την κατάσταση ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης τονίζοντας ότι η φωτιά εκτείνεται σε μεγάλο μήκος. «Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε και καίει. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα μέτωπο με πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επίγειας πρόσβασης και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τα εναέρια, περιμετρικά, στο σύνολό της (…)», ανέφερε.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης

Nωρίς το πρωί, η φωτιά έχει «κατέβει» χαμηλά και σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ απέχει 200 με 300 μέτρα από τους οικισμούς, σε πευκόφυτες περιοχές με αρκετά σπίτια μέσα στα πεύκα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κίνδυνος επικεντρώνεται στον Προφήτη Ηλία, καθώς η φωτιά εκτείνεται σε μια πολύ μεγάλη απόσταση καθώς όλη η κορυφογραμμή του βουνού φλέγεται.

Στο δρόμο προς τον οικισμό Θέα, τα πυροσβεστικά δεν μπορούν να ανέβουν στο βουνό για να επιχειρήσουν καθώς η περιοχή είναι δύσβατη.

Χάρη στις επίγειες αλλά και τις εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν ασταμάτητα χθες, η φωτιά έχει απομακρυνθεί από τον οικισμό στα Βίλια και καίει στην κορυφογραμμή. Λόγω του ανάγλυφου της περιοχής, η μόνη ελπίδα είναι τώρα η φωτιά να κινηθεί πιο χαμηλά, ώστε τα εναέρια μέσα, που ήδη σηκώθηκαν για να ριχθούν στη μάχη, να μπορέσουν να κάνουν ρίψεις.

Όπως είπε στο OPEN TV η κυρία Μαρία, κάτοικος στον οικισμό Θέα, γύρω στις 4 το πρωί ήρθαν εθελοντές και «μας εξανάγκασαν να εγκαταλείψουμε Μέχρι να βγούμε, κατέβαινε η φλόγα το βουνό Ποιος θέλει να εγκαταλείψει το σπίτι του τέτοιες ώρες Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί άφησαν τη φωτιά να ξεφύγει τόσο».

Ένας άλλος κάτοικος της περιοχής, ο κύριος Κώστας, περιέγραψε: «Πιστεύαμε ότι θα έσβηναν χθες τη φωτιά σήμερα είναι πολύ δύσκολα. Νιώθουμε αδικημένοι γιατί υπάρχουν πυροσβέστες και δεν μπορούν να πλησιάσουν τη φωτιά. Νιώθουμε εγκαταλελειμμένοι».

Ο Σωκράτης Βασιλείου, επικεφαλής Εθελοντών είπε «ό,τι μπορούμε να δώσουμε θα το κάνουμε».«Ήμασταν τυχεροί χθες το απόγευμα γιατί ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κατάλαβε τη σοβαρότητα και έτσι σώθηκε η πόλη.το μέτωπο έφυγε από εμάς», σημείωσε ο Κώστας Μακρυνόρης, πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter