Συνεχίζεται ο εφιάλτης των πυρκαγιών: Μήνυμα από το 112 για εκκενώσεις οικισμών στη Μάνδρα – Εκκλήσεις για εναέρια μέσα (Video)

Συνεχίζεται ο εφιάλτης των πυρκαγιών: Μήνυμα από το 112 για εκκενώσεις οικισμών στη Μάνδρα – Εκκλήσεις για εναέρια μέσα (Video)

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης των πυρκαγιών καθώς μεγάλη αναζωπύρωση καταγράφεται στη Μάνδρα στον Άγιο Σωτήρα όπου συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά. Επί τόπου έχουν σπεύσει επίγειες δυνάμεις, ενώ οι φλόγες μεταδίδονται πολύ γρήγορα λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης που εξακολουθεί να υπάρχει μετά το πρώτο πέρασμα της φωτιάς.

Μάλιστα, εστάλη στους κατοίκους της περιοχής μήνυμα του 112 για εντολή εκκένωσης 4 οικισμών και συγκριμένα σε Άγιος Σωτήρα, Πανόραμα Μάνδρα, Παλαιοκούνδουρα και Παλαιοχώρι.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας, έκανε έκκληση για εναέρια μέσα και τόνισε ότι «βλέπουμε ζωντανό τον εφιάλτη μπροστά μας». Συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε: «Στην Αγία Σωτήρα έχουμε ζωντανό πύρινο μέτωπο. Διαπίστωσα ότι πραγματικά κινδυνεύουν οι οικισμοί. Το πρωί διέρχονταν αυτοκίνητα, η κατάσταση έδειχνε ότι είχε ολοκληρωθεί. Βλέπουμε πάλι ζωντανό το πύρινο μέτωπο μπροστά μας. Κάνω έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα».

Το μήνυμα του 112
Συγκεκριμένα το μήνυμα γράφει «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Άγιος Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι, εκκενώστε τώρα προς Οινόη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή». 

 

Ταυτόχρονα, η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cuclon», έως και τα Βίλια και στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας.

Στον Άγιο Σωτήρα η κατάσταση είναι δύσκολη με τις φλόγες να απειλούν σπίτια. Η φωτιά μεταφέρεται γρήγορα από το ένα σημείο στο άλλο.

Αναζωπύρωση στο Μελετάκι

Νωρίτερα υπήρχε και αναζωπύρωση στην περιοχή Μελετάκι, κοντά στην Νέα Πέραμο και στην περιοχή Κανδήλι όπου την Τετάρτη δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στη Μάνδρα: Νέα αναζωπύρωση στο Μελετάκι (Photos -Video)

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, πριν από δύο ώρες όλα πήγαιναν ομαλά, καθώς επιχειρούσαν εναέρια μέσα στο σημείο. Ωστόσο, η ενίσχυση των ανέμων δυσκόλεψε την κατάσταση και οδήγησε στην αναζωπύρωση. Συγκεκριμένα, το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται στην περιοχή Κανδήλι, ενώ προβληματισμό προκαλεί ότι στο σημείο υπάρχει καύσιμη ύλη και αρκετά πεύκα.

Αναζωπύρωση και στα Δερβενοχώρια

Αναζωπύρωση υπήρχε στη φωτιά στα Δερβενοχώρια από την πλευρά της Βοιωτίας, στον οικισμό ανάμεσα σε Θέα και Πουρνάρι.

Στο σημείο επιχειρούν εναέρια μέσα προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την αναζωπύρωση.

Αναζωπύρωση και στη Λακωνία

Παράλληλα, σοβαρή αναζωπύρωση παρουσίασε η πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη στη Λακωνία, κοντά στο εκκλησάκι του Αη Γιαννάκη, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί νοτιοανατοολικοί άνεμοι, ενώ επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Το σημείο είναι δύσκολα προσβάσιμο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Καίει δασική έκταση σε δύσβατο σημείο, ενώ άμεσα ξεκίνησε να επιχειρεί ένα ελικόπτερο. Δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή αλλά οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής προβληματίζονται ιδιαίτερα, καθώς στο σημείο της αναζωπύρωσης δεν μπορούν να προσεγγίσουν επίγειες δυνάμεις.

Νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά παρουσίαζε σημαντική βελτίωση καθώς δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο.

Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν χθες στην περιοχή πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και πλησίασε το χωριό Δαφνί, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, σε απόσταση μικρότερη των 2χλμ.

Χάρη στην αυτοθυσία των πυροσβεστών αλλά και των κατοίκων της περιοχής, που απο την πρώτη στιγμή έσπευσαν με υδροφόρες στα μέτωπα, η φωτιά περιορίστηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πύρινο μέτωπο έφτασε περίπου τα 5χλμ σε μήκος ενώ η πρώτη εκτίμηση είναι ότι στο πέρασμα της η φωτιά έχει κάψει έκταση αγροτοδασική περίπου 2χιλ στρεμμάτων με αρκετές ζημιές σε ελαιόδεντρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter