Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας

Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας

Ενισχύεται ο αποκλεισμός στην Παλαιστίνη. Έκλεισε το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον θύλακα, ενώ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία εργάζεται για την αποκλιμάκωση της έντασης Τελ Αβίβ – Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε και σήμερα αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, σε ένα πλαίσιο οξυμένης έντασης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που οδήγησε στο κλείσιμο του μοναδικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι νέες ισραηλινές επιδρομές -σε αντίποινα, σύμφωνα με τον στρατό, για τη χρήση εμπρηστικών μπαλονιών από τη Γάζα εναντίον του ισραηλινού εδάφους- εξαπολύθηκαν την ώρα που αντιπροσωπεία από την Αίγυπτο εργάζεται για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Στόχος ήταν «υπόγειες υποδομές της Χαμάς (…) στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του, στην οποία συνδέει τις αεροπορικές επιδρομές με «εμπρηστικά μπαλόνια και μπαλόνια με εκρηκτικά που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ».

Στη Γάζα πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες επεσήμαναν ότι στόχος των ισραηλινών επιδρομών ήταν στρατιωτικά παρατηρητήρια στη Ράφα και την Μπέιτ Λάχια, ενώ δεν υπήρξαν θύματα.

Η κατάσταση έχει οξυνθεί εδώ και περίπου δέκα ημέρες, με εμπρηστικά μπαλόνια από τη Γάζα να προκαλούν περίπου 100 πυρκαγιές στο ισραηλινό έδαφος και τον ισραηλινό στρατό να απαντά με αεροπορικές επιδρομές και ενισχύοντας τον αποκλεισμό του θύλακα.

Το Ισραήλ απαγόρευσε την Κυριακή στους αλιείς από τη Γάζα την πρόσβαση στη θάλασσα και έκλεισε το μόνο σημείο διέλευσης προϊόντων μεταξύ του παλαιστινιακού θύλακα και του ισραηλινού εδάφους εμποδίζοντας την προμήθεια καυσίμων.

Εν τω μεταξύ, λόγω της έλλειψης καυσίμων το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι «κλείνει εντελώς», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Μοχάμεντ Τάμπετ. Αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 2 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας θα έχουν πλέον τέσσερις ώρες την ημέρα ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο ο θύλακας προμηθεύεται και από το Ισραήλ.

Όσο για την αντιπροσωπεία από την Αίγυπτο, που είχε φτάσει στη Γάζα χθες Δευτέρα, αναχώρησε από τον παλαιστινιακό θύλακα για να διεξαγάγει συζητήσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους αλλά και με αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με πηγή της Χαμάς. Μετά τις συνομιλίες αυτές αναμένεται να επιστρέψει στη Γάζα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σημειώνεται ότι παρά την εκεχειρία που υπέγραψαν πέρσι με την υποστήριξη του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, η Χαμάς και το Ισραήλ αντιπαρατίθενται σποραδικά. Βάσει των όρων της εκεχειρίας, προβλέπεται η αποστολή στη Λωρίδα της Γάζας κάθε μήνα οικονομικής βοήθειας από το Κατάρ μέσω του Ισραήλ ύψους περίπου 30 εκατ. δολαρίων, όπως και η χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στον θύλακα, όπου η ανεργία πλησιάζει το 65% μεταξύ των νέων.

Κατά τη διάρκεια του έτους η Χαμάς εκτόξευε ρουκέτες από τη Γάζα για να πιέσει το Ισραήλ να επισπεύσει την παράδοση της βοήθειας αυτής από το Κατάρ αλλά και να άρει τον σκληρό αποκλεισμό που επιβάλλει στον θύλακα επί πάνω από μία δεκαετία. Η αναζωπύρωση όμως της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών αυτή τη φορά έχει «άλλα κίνητρα», όπως εκτίμησε παρατηρητής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter