Καλλιτέχνες: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ΚΥΑ της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Καλλιτέχνες: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ΚΥΑ της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού (ΣΕΧΩΧΟ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξηγεί γιατί το προσχέδιο ΚΥΑ που πρότεινε η Κυβέρνηση στις 17/2/2023 δεν θεραπεύει το ζήτημα των πτυχίων των καλλιτεχνών.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Μελετώντας διεξοδικά με τα υπόλοιπα σωματεία και τους νομικούς συμβούλους μας αλλά και κατόπιν της Γενικής Συνέλευσης στις 18 Φεβρουαρίου βρεθήκαμε στην δυσάρεστη θέση να διαπιστώσουμε πως για μια ακόμα φορά δεν προκύπτει θεραπεία του ζητήματος ούτε ικανοποίηση του βασικού αιτήματός μας για επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων μας αλλά αντ’ αυτού ανοίγεται κερκόπορτα νέων προβλημάτων και ανισοτήτων».

Aκολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου

«Μικρή ανακεφαλαίωση:

1. Το ΠΔ 84/2022 αντιστοιχίζει τα πτυχία των ανώτερων επαγγελματικών καλλιτεχνικών σχολών με επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) ως προς τα προσόντα διορισμού στο δημόσιο. Έτσι υποβαθμίζει την επαγγελματική τους αξία εν γένει.

2. Το ίδιο ΠΔ στην παράγραφο 7 (εδάφιο ζ και στ) ορίζει πως οι απόφοιτοι Κολλεγίων με παραρτήματα εντός της χώρας (τύπου franchise) αντιστοιχούνται με επίπεδο ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης).

3. Το ενιαίο αίτημα σχολών, σπουδαστών και εργαζομένων εδώ και 2 μήνες (αλλά και κατά τα τελευταία χρόνια) είναι να δοθεί στα πτυχία αξία επαγγελματικής κατηγορίας ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και όχι ΔΕ.

4. Η τροπολογία της 2/2 που έφερε η κυβέρνηση δεν τροποποίησε τις εν λόγω διατάξεις από το ΠΔ 85/2022 αλλά δυσχέρανε την υπάρχουσα κατάσταση καθώς όρισε πως το μισθολογικό των θέσεων καλλιτεχνικού έργου θα ορίζονται κάθε φορά με διυπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) για κάθε προκήρυξη, δίνοντας λευκή επιταγή στην εκάστοτε κυβέρνηση.

5. Στις 17/2 ανακοινώθηκε προσχέδιο ΚΥΑ το οποίο παρουσίασε ως θεραπεία την μισθολογική αύξηση σε θέσεις καλλιτεχνικού έργου στο δημόσιο. Δυστυχώς η κοινή μας λογική δεν μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε θετικά το συγκεκριμένο -προχειρογραμμένο- προσχέδιο ΚΥΑ καθώς ΔΕΝ δίνει στους απόφοιτους/ες ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών επαγγελματική κατοχύρωση ΤΕ ούτε κάποια αντίστοιχη νέα κατηγορία, όπως είχε διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα.

Επίσης αναφέρονται τα αρχικά Κ.Ε. με την επεξήγηση: Καλλιτεχνικό Έργο Δεν κατανοούμε τον λόγο να αναγραφεί με τέτοιον τρόπο το καλλιτεχνικό έργο όταν δεν αποτελεί κατηγορία όπως ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ αλλά έναν όρο που υπάρχει ήδη. Ο μόνος λόγος που αντιλαμβανόμαστε είναι η στοχευμένη πρόκληση σύγχυσης της κοινής γνώμης ειδικά κατόπιν διαρροής στον Τυπο άλλης συντόμευσης Κ.Ε. δηλαδή Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Αν η κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργήσει νέα κατηγορία ΚΕ (Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης) ας το αναγράψει, ανακοινώσει και περιγράψει καθαρά. Οποιαδήποτε άλλη αναφορά σε ΚΕ πρόκειται για ανόητη και ανεπιτυχή απόπειρα σύγχυσης.

Η ΚΥΑ αυτή ΔΕΝ δημιουργεί ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ούτε δίνει αξία διαφορετική από ΔΕ στα καλλιτεχνικά πτυχία.

Το μόνο που προσφέρει είναι ειδικό μισθολόγιο σε όποιον-α προσληφθεί για “καλλιτεχνικό έργο”, περιγράφοντας ΜΟΝΟ το είδος της θέσης δηλαδή χορεύτριας η, ηθοποιού, σκηνογράφου, κλπ. χωρίς να προσδιορίζει προσόντα διορισμού, όπως πτυχίο, εμπειρία ή συνδυασμό αυτών. Κατά συνέπεια δεν έχουμε ούτε αναγνώριση των σπουδών μας και προφανώς ούτε διαχωρισμό των ανώτερων σχολών από τη μεταλυκειακή εκπαίδευση (όπως ΙΕΚ, ΤΕΕ και άλλα).

Σχετικά με τη δέσμευση από μέρους της κυβέρνησης για άμεση ακαδημαϊκή διαπερατότητα, δηλαδή δυνατότητα κατατακτηρίων από τις ανώτερες σχολές σε ανώτατες, η απουσία πανεπιστημιακού τμήματος χορού την καθιστά αδύνατη. Ειδικά για το χώρο του χορού, η απαιτούμενη επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων και οποιαδήποτε μισθολογική αναβάθμιση στο δημόσιο πρέπει να συνοδευτεί με άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας για να εφαρμοστούν τα παραπάνω.

Δηλώνουμε την άμεση ανάγκη και απαιτούμε την ίδρυση ενός θεσμού/θεάτρου/οργανισμού για τον χορό, αύξηση της χρηματοδότησης των επιχορηγήσεων και ποσόστωση χορού στις ήδη κρατικές ή κρατικά χρηματοδοτούμενες σκηνές όπως τα ΔΗΠΕΘΕ.

Συμπερασματικά:

Η προτεινόμενη ΚΥΑ δεν τροποποιεί το ΠΔ 85/2022 ούτε δίνει μια δίκαιη επαγγελματική διαβάθμιση στα καλλιτεχνικά πτυχία. Άρα ως επίσημη κατηγορία παραμένουν οι πτυχιούχοι καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία ΔΕ.

Τη ίδια στιγμή, το ΠΔ έρχεται και δίνει επαγγελματική αξία ΠΕ στα διπλώματα των ξένων κολλεγίων στην χώρα μας υποβαθμίζοντας την δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.

Η προτεινόμενη ΚΥΑ προσπαθεί να εξαγοράσει τα δικαιώματα ενός ολόκληρου κλάδου με μια μισθολογική αναβάθμιση των ΔΕ καλλιτεχνών που θα προσλαμβάνονται στο δημόσιο.

Ακόμα και σε αυτή τη μισθολογική ρύθμιση δεν αναφέρει καν προσόντα διορισμού.

Αφήνει ανοιχτό σε ερμηνεία αλλά και στην διακριτική ευχέρεια των φορέων να προσδιορίσουν τους προαπαιτούμενους τίτλους σπουδών των υποψηφίων και εν γένει τα προσόντα διορισμού για θέσεις καλλιτεχνικού έργου.

Κατόπιν όσων προκύπτουν από τα παραπάνω, συνεχίζουμε τον αγώνα για δίκαιη επαγγελματική διαβάθμιση των πτυχίων μας και αξιοπρεπή εκπαίδευση και εργασία.

Συγκεκριμένα, κατόπιν της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΧΩΧΟ στις 18/2:

-Προχωράμε σε 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ (η έναρξη της οποίας θα οριστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα).

-Στηρίζουμε τη μεγάλη συναυλία της Δευτέρας 20/2 του ΠΜΣ έξω από το κατειλημμένο ΡΕΞ

-Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις και δράσεις σε συντονισμό με τα υπόλοιπα σωματεία, όργανα σπουδαστών και συνελεύσεις καταλήψεων.

Εν μέσω μιας γενικευμένης απειλής βασικών αγαθών και δικαιωμάτων και μπροστά στην επερχόμενη και επονείδιστη αναδιανομή του πλούτου μέσω των πλειστηριασμών στέγης, υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπειά μας στην εργασία και την εκπαίδευση και διεκδικούμε:

-Υπαγωγή όλων των αποφοίτων ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων στην Τέχνη και στον Πολιτισμό, στην κατηγορία Τ.Ε. (πλην αυτών που ήδη ανήκουν στην κατηγορία Π.Ε.) ή σε άλλη κατηγορία που θα διαφοροποιηθεί από την κατηγορία ΔΕ.

-Να αποσυρθεί από το ΠΔ 85/2022 το άρθρο 7 (παράγραφος ζ και στ) που αποδίδει αξία ΠΕ σε διπλώματα οποιουδήποτε κλάδου των ξένων κολλεγίων με παραρτήματα στην Ελλάδα.

-Ίδρυση Δημόσιας Πανεπιστημιακής Σχολής Παραστατικών Τεχνών και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Άμεση ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος χορού που θα επιτρέψει κατατακτήριες από τις ανώτερες σπουδές.

-Συμπερίληψη των εκπροσώπων από τους συλλογικούς φορείς των καλλιτεχνών και την ακαδημαϊκή κοινότητα στις επιτροπές για προεργασία της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών

-Ίδρυση Κρατικής Στέγης για το Χορό με στόχο την πραγματική δημιουργία θέσεων εργασίας. Ποσόστωση παραγωγών χορού σε ΔΗΠΕΘΕ και κρατικές σκηνές. Αύξηση του προϋπολογισμού για το σύγχρονο πολιτισμό.

-Παροχή Σίτισης, Στέγασης και Δωρεάν Συγγραμμάτων στο Σπουδαστικό Σώμα. Σε εσάς που μας ακούτε, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι οι αγώνες μας δε θα εξαγοραστούν!

Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους σε συμπόρευση και κινητοποίηση καθώς το ΠΔ 85/2022 θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχίων ΑΕΙ.

Καλούμε όλα τα σωματεία τεχνικών αλλά και άλλων κλάδων σε συμπόρευση στην απεργιακή κινητοποίηση.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΚΑΤΟΧΎΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΊΛΗΨΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΕΣ ΊΔΡΥΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΏΝ ΤΕΧΝΏΝ

19/2/23

Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού_ΣΕΧΩΧΟ»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter