Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν -Φοιτήτριες απαντούν στην αστυνομική βία (Video)

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν -Φοιτήτριες απαντούν στην αστυνομική βία (Video)
People protest against the death of Mahsa Amini, a woman who died while in police custody in Iran, during a rally in central Rome, Saturday, Oct. 1, 2022. Amini, a 22-year-old woman was held by Iran's morality police this month for allegedly wearing the mandatory Islamic headscarf too loosely. (AP Photo/Alessandra Tarantino)

Δυναμικές κινητοποιήσεις γυναικών με αφορμή τον θάνατο της Mahsa Amini συνεχίστηκαν σε όλο το Ιράν την Κυριακή αψηφώντας την αστυνομική βία και καταστολή. Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζεται πως  τουλάχιστον 185 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις.

Τουλάχιστον 185 άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 19 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο σε όλο το Ιράν. Ο μεγαλύτερος αριθμός δολοφονιών σημειώθηκε στο Σιστάν και την επαρχία Μπαλουτσιστάν με τον μισό καταγεγραμμένο αριθμό», ανακοίνωσε το Σάββατο το οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα για το Ιράν με έδρα τη Νορβηγία.

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλο το Ιράν νωρίς την Κυριακή με εκατοντάδες κορίτσια γυμνασίου και φοιτήτριες πανεπιστημίου να συμμετέχουν παρά τη χρήση δακρυγόνων, γκλοπ και σε πολλές περιπτώσεις κανονικών αστυνομικών από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανέφεραν ομάδες δικαιωμάτων.


Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα του Twitter, ένας άνδρας φώναζε «μην χτυπήσετε τη γυναίκα μου, είναι έγκυος», ενώ προσπαθούσε να την προστατεύσει από τα ΜΑΤ στην πόλη Ραφσαντζάν.

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε από τον λογαριασμό Twitter Mamlekate, ο οποίος έχει περισσότερους από 150.000 ακόλουθους, έδειξε τις δυνάμεις ασφαλείας να κυνηγούν δεκάδες κορίτσια σχολείου στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς. Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι τα καταστήματα έκλεισαν σε αρκετές πόλεις αφού ακτιβιστές κάλεσαν σε μαζική απεργία.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τα βίντεο και τις αναρτήσεις.

«Εκείνοι που ξυλοκόπησαν (Ιρανές) γυναίκες και κορίτσια στον δρόμο, που απαγάγουν, φυλακίζουν αυθαίρετα και καταδικάζουν σε θάνατο ανθρώπους που δεν θέλουν τίποτα άλλο από το να ζήσουν ελεύθεροι – στέκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock στην εφημερίδα Bild am Sonntag την Κυριακή.

Διαβάστε επίσης:

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για το Ιράν

Καταγγελίες για πυρά «στο ψαχνό» κατά διαδηλωτών σε κουρδικές πόλεις του Ιράν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter