Συνεχίζονται οι κυβερνητικές παλινωδίες: Εξάμηνη η διορία στον πρόεδρο της Αρχής κατά του ξεπλύματος για το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων

Συνεχίζονται οι κυβερνητικές παλινωδίες: Εξάμηνη η διορία στον πρόεδρο της Αρχής κατά του ξεπλύματος για το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων

Μετά τη διεθνή κατακραυγή από Μέσα όπως οι Financial Times, η κυβέρνηση αυξάνει την διορία που θα έχει ο πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων υπόπτων από τους τρεις μήνες στους έξι.

Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, ο πρόεδρος της Αρχής κατά του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος θα μπορεί να προβεί στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων υπόπτων για έξι μήνες αντί τριών που είχε νομοθετήσει πρόσφατα η κυβέρνηση, προκαλώντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και διεθνών ΜΜΕ, όπως οι Financial Times.

«Με την προτεινόμενη διάταξη παρατείνεται η χρονική ισχύς της μεταβατικής διάταξης του άρθρου 15 του ν. 4637/2019 από τρίμηνη σε εξάμηνη, δεδομένων των πρακτικών δυσχερειών που επισημάνθηκαν ως προς τη διαβίβαση των σχετικών διατάξεων του Προέδρου της Αρχής στα αρμόδια δικαστικά όργανα και προς αποτροπή ενδεχόμενου κινδύνου αυτοδίκαιης παύσης ισχύος διατάξεων δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Financial Times σχολίαζαν μετά την προηγούμενη τροπολογία – δώρο σε τραπεζίτες και υπόδικους: «Οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα θεωρούνται ως πισωγύρισμα στο ζήτημα του ξεπλύματος χρήματος». Όπως αποδείχτηκε, η εν λόγω τροπολογία είχε ανοίξει το δρόμο στο «ξεπάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του πρωταγωνιστή του σκανδάλου Novartis, Κ. Φρουζή.

Η τροπολογία

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/02/11/5e42ef48825e633c727d6582.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter