Συνεχίζονται οι τιμωρίες Χατζιδάκη με αλλαγές στις άδειες και περικοπές αποδοχών

Συνεχίζονται οι τιμωρίες Χατζιδάκη με αλλαγές στις άδειες και περικοπές αποδοχών

Στον απόηχο της οργής που προκλήθηκε ύστερα από τις αποφάσεις Χατζιδάκη, λόγω της τροπολογίας που προβλέπει μείωση μισθού σε γονείς που παίρνουν άδεια ειδικού σκοπού, φαίνεται ότι το υπουργείο Εργασίας τροποποιεί συγκεκριμένα σημεία της διάταξης.

Ως εκ τούτου, οι  εργαζόμενοι γονείς τις 3 πρώτες ημέρες της άδειας θα δουν περικοπή του 50% των αποδοχών τους, ενώ για όσους ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σημειώνεται ότι «για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 15 του ν. 4722/2022, ο εργαζόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία τεκμηριώνει ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και η αναπλήρωση του χρόνου εργασίας αφορά στο σύνολο των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες της παραμονής σε απομόνωση».

Πηγές του υπουργείο διευκρίνισαν χαρακτηριστικά τα εξής:

«Πρώτον, διευκρινίζεται ότι οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας νόσησης των τέκνων τους από κορονοϊό, λαμβάνουν για τις τρεις πρώτες ημέρες το 50% των αποδοχών τους, το οποίο καταβάλλεται από τον εργοδότη και για την τέταρτη ημέρα λαμβάνουν το 100% των αποδοχών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεύτερον, στην περίπτωση νόσησης των ίδιων των εργαζομένων, δεν προβλέπεται πλέον υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τους εργαζόμενους που κάνουν χρήση της άδειας, λόγω νόσησης από κορονοϊό, καθώς πρόκειται για αναρρωτική άδεια.

Τρίτον, καθορίζεται ότι, μετά την έναρξη ισχύος της ρύθμισης για τις άδειες των εργαζομένων που νοσούν από κορονοϊό, το άρθρο 15 του ν. 4722 εξακολουθεί να εφαρμόζεται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε απομόνωση, λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά. Για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 15 του ν. 4722/2022, ο εργαζόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία τεκμηριώνει ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και η αναπλήρωση του χρόνου εργασίας αφορά στο σύνολο των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες της παραμονής σε απομόνωση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter