Συνεχίζονται τα αρνητικά ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα – Στα ύψη επιτόκια και spread

Συνεχίζονται τα αρνητικά ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα – Στα ύψη επιτόκια και spread

Συνεχίζονται για μια ακόμη μέρα τα αρνητικά ρεκόρ για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και ναρκοθετώντας την προοπτική επανάκαμψης της –ήδη δοκιμαζόμενης από το κύμα ακρίβειας και την εκτίναξη του πληθωρισμού– ελληνικής οικονομίας σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ειδικότερα την Παρασκευή 10 Ιουνίου, στο 4,4% σκαρφάλωσε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019, την ίδια ώρα που το spread σημείωσε κι αυτό υψηλό 26 μηνών, φτάνοντας στις 298 μονάδες βάσης.

Το μπαράζ αρνητικών εξελίξεων έρχεται στο φόντο των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην πρώτη μετά από δέκα και πλέον χρόνια αύξηση του επιτοκίου της, επιβεβαιώνοντας τον τερματισμό των καθαρών αγορών ομολόγων, τόσο στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων λόγω της πανδημίας (ΡΕΡΡ) όσο και του τακτικού ΑΡΡ.

Διαβάστε επίσης: Επιτόκια: Σε τροχιά αύξησής τους από τις κεντρικές τράπεζες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ύφεσης της ευρωζώνης στο β’ εξάμηνο του 2023, με αιχμή του δόρατος την Ιταλία. Χαρακτηριστικό είναι πως την Παρασκευή η διαφορά γερμανικών και ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκε στις 226 μονάδες, το μεγαλύτερο «χάσμα» στις αποδόσεις των ομολόγων των δύο χωρών από τον Μάιο του 2020.

Τον κίνδυνο που συνιστά για την ελληνική οικονομία η διαρκής αύξηση των επιτοκίων δανεισμού επισήμανε με σειρά αναρτήσεων του κι ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, κάνοντας λόγο για «οικονομική καταστροφή με υπογραφή Μητσοτάκη».

Διαβάστε επίσης:

Κύρτσος: Οικονομική καταστροφή με υπογραφή Μητσοτάκη

Πηγή: AFP, Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter