Συνεχίζονται τα ζόρια για τον Ραχόι: «Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου»

Συνεχίζονται τα ζόρια για τον Ραχόι: «Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου»

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι προκάλεσε σήμερα τα μέλη του κοινοβουλίου να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησής του, απαντώντας σε ερωτήσεις για την φερόμενη παράνομη χρηματοδότηση του Λαϊκού Κόμματος (PP), του οποίου ηγείται.

Ο Ραχόι υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του και αυτά της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της ισπανικής Βουλής που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, σε μια λεπτή πολιτική συγκυρία, καθώς δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία.

«Είστε ένας πρωθυπουργός για τον οποίο υπάρχουν υποψίες», τόνισε η Μαργαρίτα Ρόμπλες, στέλεχος των Σοσιαλιστών, κατά τη διάρκεια της ειδικής αυτής συνεδρίασης του κοινοβουλίου, παρότι δεν κατηγορείται ο ίδιος ο Ραχόι.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στις κατηγορίες εναντίον του PP, υπενθυμίζοντας πως έχει δώσει εξηγήσεις στο κοινοβούλιο για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς σε 52 περιπτώσεις ενώ έχουν συσταθεί δύο εξεταστικές επιτροπές για να ερευνήσουν τα ζητήματα που εκκρεμούν.

«Οι μεταρρυθμίσεις μετράνε περισσότερο από τις επικρίσεις στον αγώνα εναντίον της διαφθοράς», επέμεινε ο Μαριάνο Ραχόι.

Ένα στοιχείο που υπογραμμίζει το σε πόσο ευάλωτη θέση βρίσκεται είναι το ότι στην ειδική, προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση της Βουλής που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε μόνον όταν το απαίτησαν άλλοτε σύμμαχοί του για να απαντήσει σε ερωτήματα.

Οι κατηγορίες για τα μαύρα ταμεία του PP επισκιάζουν την ισπανική πολιτική ζωή εδώ και χρόνια.

Ο Ραχόι έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ισπανίας ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει σε μια δίκη τον Ιούλιο. Αρνήθηκε ότι ήταν ενήμερος για παράνομες, μυστικές χρηματοδοτήσεις του κυβερνητικού κόμματος της ισπανικής δεξιάς.

Κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει επανειλημμένα την παραίτηση του Ραχόι, αλλά τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και οι Podemos δεν κατάφεραν στο πρόσφατο παρελθόν να υπερψηφιστούν οι προτάσεις μορφής σε ένα κοινοβούλιο με κατακερματισμένη την πολιτική ισχύ.

Ο Ραχόι επανεξελέγη για δεύτερη θητεία τον Οκτώβριο, αλλά με οριακή πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει ότι είναι αναγκασμένος να αναζητεί συμβιβασμούς για να επιτυγχάνει την κύρωση νομοσχεδίων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter