Συνεχίζουν την απεργία πείνας στη Μόρια οι Σύροι πρόσφυγες

Συνεχίζουν την απεργία πείνας στη Μόρια οι Σύροι πρόσφυγες

Περιμένουν ακόμη την απόφαση του ΣτΕ για το αν η Τουρκία είναι “ασφαλής χώρα”

Συνεχίζουν για τρίτη μέρα σήμερα την απεργία πείνας οι 12 Σύροι πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής, όλοι άνδρες, που διαμένουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου στη Μόρια. Οι απεργοί πείνας διαμαρτύρονται για την πολύμηνη καθυστέρηση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου από τις δευτεροβάθμιες επιτροπές. Οι 12 πρόσφυγες, τυλιγμένοι με τις κουβέρτες τους, έχουν εγκατασταθεί μπροστά από τα γραφεία της υπηρεσίας ασύλου, ενώ, όπως υποστηρίζουν, βρίσκονται στη Λέσβο από 3 έως 8 μήνες ο καθένας.

Ας σημειωθεί ότι, ενώ οι επιτροπές ασύλου τους τελευταίους μήνες έχουν ενισχυθεί και εκδίδονται πιο γρήγορα οι αποφάσεις, τόσο από τις πρωτοβάθμιες όσο και από τις δευτεροβάθμιες επιτροπές, για τους πρόσφυγες και ιδιαίτερα για τους Σύρους κουρδικής καταγωγής, οι επιτροπές περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ που συνεδρίασε στις αρχές του Μαρτίου  για τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας και για το αν η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, ώστε να επιστρέψουν εκεί πρόσφυγες στο πλαίσιο της εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Πάντως, οι ροές προσφύγων στη Λέσβο είναι μηδενικές εδώ και μία εβδομάδα, ενώ οι εργασίες μέσα στο κέντρο της Μόριας συνεχίζονται με γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση οικίσκων και οι συνθήκες διαμονής περίπου 2.000 ατόμων να είναι ανθρώπινες.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter