Συνήγορος Καταναλωτή: Εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για αυξήσεις σε ρεύμα και ρήτρα αναπροσαρμογής

Συνήγορος Καταναλωτή: Εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για αυξήσεις σε ρεύμα και ρήτρα αναπροσαρμογής

Εκθέτουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι δηλώσεις του Συνηγόρου του Καταναλωτή, Λευτέρη Ζαγορίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο ίδιος καυτηρίασε τις πρακτικές που ακολουθούν ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα απ’ την αρχή του έτους μόνο για τους ιδιώτες να έχουν γίνει 2.585 καταγγελίες, ενώ χαρακτήρισε μη νόμιμο και αδιαφανή τον καθορισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «φτάσαμε στο σημείο να έρχονται στον Συνήγορο του Καταναλωτή, νοικοκυριά από τους Αμπελόκηπους και την Κυψέλη, που είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι με αποδοχές 1.000 ευρώ που πληρώνουν 400-500-600 ευρώ στο επίπεδο του ηλεκτρικού ρεύματος».

Ταυτόχρονα περιέγραψε τα όσα επικρατούν στην αγορά ενέργειας εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικών ελεγκτικών μηχανισμών. «Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στην αγορά ενέργειας και δυστυχώς, δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά έλεγχος και επιβολή της νομιμότητας», σημείωσε ο Λευτέρης Ζαγορίτης.

Όπως είπε στην Επιτροπή, ο Συνήγορος προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο με συστάσεις, με έγγραφα τα οποία, εκτός από τις ίδιες τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, απευθύνονται προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης αλλά κυρίως, πηγαίνουν και προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τη ΡΑΕ, «η οποία είναι η Ανεξάρτητη Αρχή που έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς και της νομιμότητας στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και έχει και την ευθύνη, εκτός από το ότι θα πρέπει να επιβάλλει τη νομιμότητα, να επιβάλλει και κυρώσεις όταν έχουμε εκτροπές, όταν έχουμε παραβατικότητα».

Χαρακτήρισε δε, μη νόμιμο και αδιαφανή τον καθορισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής και διευκρίνισε ότι υπάρχουν τρελές χρεώσεις, ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, δηλαδή πρόστιμα που επιβάλλονται σε συμβάσεις κυμαινόμενου τιμολογίου. «Δυστυχώς έχουμε πολύ μεγάλη παραβατικότητα, δεδομένου ότι, ξαφνικά, άρχισαν να μετατρέπονται οι συμβάσεις σταθερού τιμολογίου σε συμβάσεις κυμαινόμενου τιμολογίου, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη προειδοποίηση των 60 ημερών, όπως επιβάλλει ο κώδικας ηλεκτρικής ενέργειας» εξήγησε.

«Υπάρχουν τρελές χρεώσεις, που γίνονται χωρίς να υπάρχει η προ συμβατική, αλλά και η συμβατική ενημέρωση των καταναλωτών. Υπάρχουν ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, πρόστιμο δηλαδή σε συμβάσεις οι οποίες είναι κυμαινόμενου τιμολογίου ενώ δεν επιτρέπεται ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, μονάχα στις συμβάσεις σταθερού τιμολογίου και, έξω από την μη ορθή και παραπλανητική ενημέρωση και την αδιαφάνεια που επικρατεί στον χώρο. Δεν είναι και νόμιμος και διαφανής ο καθορισμός της ρήτρας αναπροσαρμογής. Δεν χρησιμοποιείται δηλαδή ένα σταθερό μέγεθος, δεν χρησιμοποιούνται οι αποφάσεις της ΡΑΕ και, ειδικά η 409 του 2020 που δίνει τον τύπο της εξίσωσης με τον οποίον θα πρέπει να υπολογίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Συνεχίζοντας ο Λ. Ζαγορίτης πρόσθεσε «άλλος χρεώνει 0,15 την κιλοβατώρα άλλος 0,30, αλλά αυτά τα 10 λεπτά σε μια μέση κατανάλωση 4μηνου σημαίνουν 200 ευρώ, επιπλέον, συν τον ΦΠΑ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter