Συνήγορος του Πολίτη: «Η απαγόρευση μαντίλας σε νοσηλεύτρια δεν είναι θρησκευτική διάκριση αλλά προστασία της δημόσιας υγείας»

Συνήγορος του Πολίτη: «Η απαγόρευση μαντίλας σε νοσηλεύτρια δεν είναι θρησκευτική διάκριση αλλά προστασία της δημόσιας υγείας»

Σε μία πρωτοφανή απόφαση προέβη ο Συνήγορος του Πολίτη σχετικά με μία Μουσουλμάνα φοιτήτρια νοσηλευτικής, η οποία ζήτησε να της επιτραπεί να φορά μαντήλα κατά την πρακτική της άσκηση στην παθολογική – χειρουργική κλινική δημόσιου νοσοκομείου και η διοίκηση της το αρνήθηκε.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έκρινε ότι δεν αποτελεί διάκριση η απαγόρευση χρήσης μαντίλας. Το σκεπτικό, σύμφωνα με την έκθεση είναι ότι η απαγόρευση «δεν έγινε λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά για την τήρηση της προβλεπόμενης αμφίεσης των νοσηλευτριών».

Η εν λόγω απόφαση έφερε την άμεση αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ, που με ανακοίνωσή της τάσσεται στο πλευρό της φοιτήτριας και δικαιώνει την επιλογή της λέγοντας πως αποτελεί «ελεύθερη επιλογή» το να φορέσει μαντήλα. Καυτηριάζοντας τους λόγους που προέταξε ο Συνήγορος του Πολίτη και η διοίκηση του νοσοκομείου σχετικά με τον κίνδυνο ενδοσοκομειακών λοιμώξεων και την κατ’ επέκταση απαγόρευση της μαντήλας, η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τους λόγους για τους οποίους είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Αυτοί δεν είναι άλλοι πέρα από τις παθογένειες του ΕΣΥ, όπως οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και η ελλιπής καθαριότητα.

Η απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη:

Μουσουλμάνα φοιτήτρια νοσηλευτικής ζήτησε να της επιτραπεί να φορά μαντήλα κατά την πρακτική της άσκηση στην παθολογική – χειρουργική κλινική δημόσιου νοσοκομείου και η διοίκηση της το αρνήθηκε. Σύμφωνα με τον ενδυματολογικό κανονισμό που προβλέπεται στο ΠΔ 1283/1981, οι νοσηλεύτριες υποχρεούνται να φορούν υφασμάτινο καπέλο «σκουφιά», χωρίς να αναγνωρίζεται οποιαδήποτε εξαίρεση. Η διοίκηση του νοσοκομείου επιπρόσθετα επικαλέστηκε και την υποχρέωση μέριμνας του προσωπικού για την προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικότερα την αποφυγή της διασποράς πολυανθεκτικών μικροοργανισμών και μικροβίων, μέσω μη προβλεπόμενης, μη αποστειρωμένης ένδυσης. Ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι, η άρνηση της χρήσης μαντήλας κατά την πρακτική άσκηση νοσηλευτικής στους χώρους των κλινικών δεν στοιχειοθετεί διάκριση, κατά τον ν. 4443/2016, καθώς εντάσσεται στη χωρίς εξαιρέσεις τήρηση της προβλεπόμενης αμφίεσης των νοσηλευτριών, βάσει διατάξεων κανονιστικού χαρακτήρα, που εφαρμόζονται στο νοσηλευτικό προσωπικό αδιακρίτως. Επιπλέον, η άρνηση αιτιολογείται επαρκώς, με αντικειμενικό και απρόσωπο τρόπο και στο πλαίσιο λήψης μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης λοιμώξεων για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας (υπόθεση 264690).

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

Η ανακοίνωση του Μιχάλη Γιαννάκου, προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ:

«ΑΠΟΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΛΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ. ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΦΟΡΑΝΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΝΤΗΛΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

Ελεύθερη επιλογή είναι σε μια γυναίκα συνάδελφο να φοράει μαντήλα για θρησκευτικούς λόγους Όταν η γυναίκα ζει σε ένα δημοκρατικό κράτος όπως το δικό μας η απόφαση να φοράει την μουσουλμανική μαντήλα, είναι δική της επιλογή. Στα νοσοκομεία της Θράκης γυναίκες, γιατροί και νοσηλευτές, εργάζονται σήμερα ακόμη και μετά την απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη φορώντας την μαντήλα. Ουδέποτε δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικοί υπάλληλοι γνωρίζουν καλύτερα από όλους να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και πρόληψης μετάδοσης λοιμώξεων. Όσον αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις δεν λύνεται το πρόβλημα στα νοσοκομεία της χώρας μας με την απαγόρευση της μαντήλας.

Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις με ποσοστό προσβολής κοντά στο 13% των νοσηλευόμενων ασθενών. Με πάρα πολλούς θανάτους. Για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις φταίνε οι παθογένειες του ΕΣΥ. όπως οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, τα περιορισμένα μέσα ατομικής προστασίας, η ελλιπής καθαριότητα που προσφέρουν οι εργολάβοι, οι τεράστιες αναμονές στα επείγοντα, οι νοσηλείες ασθενών σε ράντζα και στη διασπορά σε άσχετες με τη ασθένειά της κλινικές κ.λ.π. Σίγουρα πάντως όχι η μαντήλα που ενδεχομένως επιλέγουν να φοράνε κάποιοι υπάλληλοι.

Απορούμε λοιπόν με το πάθος της διοίκησης του νοσοκομείου να υποστηρίξει με αίολα επιχειρήματα στο Συνήγορο του Πολίτη την απόφαση της να μην φοράει μαντήλα μία συνάδελφος και μάλιστα που κάνει τη πρακτική της άσκηση, άρα δεν παρέχει νοσηλευτικές υπηρεσίες, αλλά εκπαιδεύεται υπό την επιτήρηση εργαζόμενων νοσηλευτών. Απορούμε και με την απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter