Συνήγορος του Πολίτη: «Μεγάλες καθυστερήσεις στις ενισχύσεις για τον κορονοϊό»

Συνήγορος του Πολίτη: «Μεγάλες καθυστερήσεις στις ενισχύσεις για τον κορονοϊό»

Δεν πάει παρακάτω. Άγνωστος είναι ο αριθμός των εκμισθωτών που δεν έχει πληρωθεί ακόμη τα χρήματα που αντιστοιχούν στα μειωμένα μισθώματα που έλαβαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021,στο πλαίσιο των μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του covid-19. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, αναφέρεται πως έγινε αποδέκτης μεγάλου αριθμού σχετικών αναφορών εκμισθωτών.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκμισθωτές που προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη, κατήγγειλαν αφενός πως «παρουσιάζονταν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των αναλογούντων ποσών» και πως αφετέρου «δεν είχαν λάβει ουδεμία πληροφόρηση για το στάδιο στο οποίο βρισκόταν η επεξεργασία της δήλωσής τους, παρά την ύπαρξη καταληκτικών κατά καιρούς, προθεσμιών, για την διόρθωση λαθών ή παραλείψεων επί των δηλώσεων». Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι εκμισθωτές, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, «παραπονέθηκαν για τις καθυστερήσεις στα πεδία των υπεκμισθώσεων, πολλαπλών μισθωμάτων και χειρόγραφων δηλώσεων, η επεξεργασία των οποίων ακόμα εκκρεμεί, ενώ η προσωποποιημένη πληροφόρηση των φορολογούμενων μέσω της πλατφόρμας εμφανίζεται ελλιπής, παρότι έχει παρέλθει ένα ολόκληρο έτος από τη λήψη των μέτρων αναγκαστικών μειώσεων ενοικίων».

Βάσει των όσων ανακοίνωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, έχει ήδη απευθυνθεί –και μάλιστα επανειλημμένα- προς τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Α.Α.Δ.Ε., «ζητώντας αφενός την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των εκκρεμών δηλώσεων covid και αφετέρου την ενημέρωση των αναφερόμενων για τις τυχόν ενέργειες στις οποίες έπρεπε να προβούν, αλλά και τους λόγους απόρριψης των αιτημάτων τους».

Έπειτα από αυτές τις παρεμβάσεις της Αρχής, υπήρξε ανταπόκριση της αρμόδιας υπηρεσίας «στην πλειονότητα των περιπτώσεων», προβαίνοντας στην επεξεργασία των δηλώσεων, είτε πιστώνοντας τα σχετικά ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, είτε προβαίνοντας σε ενημέρωσή τους αναφορικά με το ότι δεν είχαν υποβληθεί εγκαίρως οι τροποποιητικές δηλώσεις covid-19 έως την καταληκτική προθεσμία, δηλαδή στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Παρόλα αυτά, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι «παραμένουν σε εκκρεμότητα κάποιες περιπτώσεις στις οποίες, παρά το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι προέβησαν σε όλες τις ενέργειες που τους υποδείχτηκαν, οι επιδοτήσεις των μειωμένων ενοικίων που εισέπραξαν καθυστερούν επί μακρόν, χωρίς να έχουν νεότερη ενημέρωση».  Αυτός είναι και ο λόγος που ο Συνήγορος του Πολίτη κάλεσε τη Διοίκηση να δοθεί μια λύση και να «μεριμνήσει προκειμένου να ικανοποιηθούν όλοι οι δικαιούχοι, πολλοί από τους οποίους τελούν σε αναμονή της καταβολής των ποσών από το 2020».  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter