«Σύννομες» οι μειώσεις μισθών των δικαστών στην Πορτογαλία, λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

«Σύννομες» οι μειώσεις μισθών των δικαστών στην Πορτογαλία, λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι οι μειώσεις των αποδοχών δικαστών που επιβλήθηκαν λόγω του μνημονίου στην Πορτογαλία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστούν παραβίαση της αρχής της ανεξαρτησίας των δικαστών. 

Και αυτό διότι, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, «τα μέτρα αυτά, που ελήφθησαν στο πλαίσιο της χορηγήσεως χρηματοοικονομικής συνδρομής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπληξαν εν γένει και σε προσωρινή βάση μεγάλο τμήμα τού προσωπικού τής πορτογαλικής δημόσιας διοικήσεως» και όχι μόνο τους δικαστές.

Η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε μετά από προσφυγή της Συνδικαλιστικής Ένωσης Πορτογάλων Δικαστών, η οποία υποστήριξε ότι η επιβληθείσα μείωση του ύψους των αποδοχών τους συνιστά παραβίαση της «αρχής της ανεξαρτησίας των δικαστών», η οποία κατοχυρώνεται όχι μόνο από το Σύνταγμα της Πορτογαλίας, αλλά και από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη σημερινή του απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ναι μεν η καταβολή στα μέλη του δικαστικού Σώματος «αποδοχών των οποίων το επίπεδο τελεί σε αναλογία με τη σπουδαιότητα των καθηκόντων που ασκούν αποτελεί εγγύηση σύμφυτη με την ανεξαρτησία των δικαστών», εντούτοις κρίνει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί πως τα μέτρα μειώσεως των αποδοχών θίγουν την ανεξαρτησία των μελών του. «Πρόκειται για μέτρα γενικής εφαρμογής που έχουν ως αντικείμενο τη συμβολή ενός συνόλου μελών της εθνικής δημόσιας διοικήσεως στην προσπάθεια περιορισμού των δαπανών, η οποία υπαγορευόταν από τις επιταγές περί περιορισμού τού υπερβολικού ελλείμματος του προϋπολογισμού του πορτογαλικού Δημοσίου. Επιπλέον, τα επίμαχα μέτρα είχαν προσωρινό χαρακτήρα, δεδομένου ότι τέθηκαν σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014 και καταργήθηκαν οριστικώς την 1η Οκτωβρίου 2016» επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter