Σύνοδο Κορυφής: Χωρίς αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για ενέργεια και πληθωρισμό

Σύνοδο Κορυφής: Χωρίς αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για ενέργεια και πληθωρισμό

Την ώρα που η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια «πληγώνουν» εκατομμύρια νοικοκυριά, άκαρπες ήταν οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, αναφορικά με τα καυτά θέματα της ενέργειας και του πληθωρισμού.

Παράλληλα, η πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι για έκτακτη σύνοδο τον Ιούλιο δεν έγινε αποδεκτή το οποίο σε συνδυασμό με τις άκαρπες διαπραγματεύσεις σημαίνει οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται για το φθινόπωρο. Έτσι, το θέμα του πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου (στο οποίο αντιδρούν Γερμανία και Ολλανδία) αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκπονήσει μια μελέτη για την καταλληλότητα του καθορισμού ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας, αλλά και για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει της εντολής που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Μάιο. Θα είναι έτοιμη στο τέλος του καλοκαιριού».

Οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στο κείμενο των συμπερασμάτων: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Επιτροπή να διερευνήσει με τους διεθνείς εταίρους μας τρόπους ανάσχεσης της αύξησης των τιμών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας θέσπισης προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών εισαγωγής, κατά περίπτωση. Εν όψει της εργαλειοποίησης του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καλεί την Κομισιόν επίσης να συνεχίσει επειγόντως τις προσπάθειές της με σκοπό την εξασφάλιση του εφοδιασμού ενέργειας σε προσιτές τιμές. Και επίσης καλεί το Συμβούλιο, από κοινού με την Επιτροπή, να λάβει κάθε κατάλληλο μέτρο για να εξασφαλιστεί στενότερος ενεργειακός συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter