Σύνοδος Βρυξέλλες: Το όνομα της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας για την προεδρία – Της Λαγκάρντ για την ΕΚΤ

Σύνοδος Βρυξέλλες: Το όνομα της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας για την προεδρία – Της Λαγκάρντ για την ΕΚΤ

Η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών για τα ύπατα αξιώματα της ΕΕ θα καθυστερήσει άλλες δύο ώρες ως τις 16:00 ώρα Ελλάδος, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΕ.

Πρόκειται για την δεύτερη καθυστέρησή της, καθώς ο εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η έναρξη της συνόδου κορυφής θα καθυστερούσε ως τις 14:00 ώρα Ελλάδος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καθυστερεί την έναρξη της Συνόδου σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν και να βρεθεί μια λύση μετά τη χθεσινή αποτυχία της Συνόδου Κορυφής.

Στο τραπέζι έπεσαν σήμερα νέα ονόματα. Ο Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε για νέο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντελ Λάγεν.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας

Από την άλλη, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία μαζί με την Ιταλία απορρίπτουν τον Φρανς Τιμερμανς και προτείνουν την πρώην Επίτροπο και ανώτατο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλινα Γκεοργκιεβα από τη Βουλγαρία. 

H Κρισταλινα Γκεοργκιεβα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, το όνομα της επικεφαλής του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ ακούγεται για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά από συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ήταν αυτός που πρότεινε στη Γερμανίδα ομόλογό του Άνγκελα Μέρκελ την Λαγκάρντ για την προεδρία της ΕΚΤ.

Η πηγή πρόσθεσε ότι η Μέρκελ ήταν «πολύ θετική» στην ιδέα αυτή.

Η Κριστίν Λαγκαρντ

Στο τραπέζι των 28 οι θέσεις κλειδιά της ΕΕ

Από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, θα εκπροσωπηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, η οποία είναι συνέχεια της χθεσινής που διακόπηκε. Η σημερινή συνεδρίαση θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την επιλογή των προσώπων που θα καταλάβουν τς ηγετικές θέσεις στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής μέχρι σήμερα Τρίτη στις 12 ώρα Ελλάδας ανακοίνωσε μέσω Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι Eυρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν χθες να συμφωνήσουν ποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε αξιωματούχος. Ερωτηθείς μετά τη διακοπή των συνομιλιών της συνόδου κορυφής ποιο είναι το προβληματικό σημείο, ο αξιωματούχος δήλωσε: «Ολόκληρο το πακέτο».

Διπλωματική πηγή δήλωσε εξάλλου πως την επίτευξη συμφωνίας εμπόδισαν επιφυλάξεις εκ μέρους της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λετονίας και της Ουγγαρίας.

Διαβάστε επίσης: Σάντσεθ: Τίμερμανς στην Κομισιόν και Βέμπερ στο Κοινοβούλιο είναι «βάση για μια ενδεχόμενη συμφωνία»

Την Τετάρτη η εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον πρόεδρό του στις 3 Ιουλίου, ακόμη κι αν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διάρκεια της σημερινής τους συνόδου, δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου

“Δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει” η απόφαση να διεξαχθεί η ψηφοφορία στις 3 Ιουλίου, τόνισε ο εκπρόσωπος.

Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέτεινε για μερικές ώρες, ως σήμερα στις 22:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας), τη διορία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την επιθυμία η εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ακολουθήσει την επιλογή του επικεφαλής της Κομισιόν.

Τσίπρας: Η Ελλάδα συντάχθηκε με τις δυνάμεις που επιθυμούν ανοικτή, προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη

«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα επιλεγεί η νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων, για την επόμενη πενταετία, καταγράφηκε μια συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που δεν ενώνει αλλά διαιρεί την Ευρώπη και η οποία τελικά απορρίφθηκε»: αυτό υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. «Καταγράφηκε επίσης -προσθέτει- μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας του Φρανς Τίμερμανς, την οποία στηρίζουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός και συνεχίζει:

«Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, μέχρι να εξαντληθούν οι δυνατότητες απόλυτης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά συντάχθηκε με τις δυνάμεις που επιθυμούν μια ανοικτή, προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη. Στην αυριανή συνάντηση των ηγετών, δεν θα παραβρεθώ λόγω των ανελαστικών υποχρεώσεων της προεκλογικής εκστρατείας. Θα με εκπροσωπήσει ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ».

Διαβουλεύσεις για τα μέλη της διευθυντικής ομάδας: οι 28 έχουν μία ακόμη ημέρα για «casting»

Έπειτα από την αποτυχία των ολονύκτιων διαπραγματεύσεων κορυφής, οι 28 της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να συμφωνήσουν σήμερα για την σύνθεση της νέας διευθυντικής ομάδας για να αποφύγουν να δώσουν επιχειρήματα στις δυνάμεις των λαϊκιστών δίνοντας την εικόνα μίας Ευρώπης σε αδυναμία να κυβερνηθεί.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται στις 11.00 τοπική ώρα (12 ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες ένα 24ωρο αφού χώρισαν έπειτα από άκαρπες διαπραγματεύσεις τουλάχιστον 18 ωρών.

Οι 28 δεν κατόρθωσαν να βρουν κοινό τόπο για το κουαρτέτο των κορυφαίων πόστων της ΕΕ: προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Διευθετήσεις

Διορισμοί στις θέσεις κλειδιά με ένα νέο δεδομένο: οι ευρωεκλογές του Μαΐου έφεραν το δίδυμο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών μπροστά στην απώλεια του ελέγχου της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο την Κυριακή, ένα συμβιβαστικό πακέτο υποστηριζόμενο από την Γερμανία, την Γαλλία, τη Ολλανδία και την Ισπανία εμφανιζόταν ότι συγκεντρώνει την συναίνεση: ο ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς στην Κομισιόν, ο γερμανός συντηρητικός Μάνφρεντ Βέμπερ στο Κοινοβούλιο, ένα δίδυμο από τους Φιλελεύθερους για το Συμβούλιο και την ευρωπαϊκή διπλωματία.

Παράλληλα, η Γαλλία θα μπορούσε να ζητήσει την διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να υποστηρίξει μία γυναίκα για λόγους ισοτιμίας.

Όμως αυτές οι φιλικές διευθετήσεις με πυρήνα το γαλλο-γερμανικό δίδυμο δεν αρκούσαν για να ξεπερασθούν οι ευρωπαϊκές διαιρέσεις.

Μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αρνείται τον συμβιβασμό Μακρόν-Μέρκελ, που στερεί την προεδρία της Κομισιόν από τον επικεφαλής του Μάνφρεντ Βέμπερ. Αλλες χώρες απέρριψαν έναν συμβιβασμό που επιτεύχθηκε χωρίς αυτές.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η συμφωνία εμποδίσθηκε την προχθεσινή νύκτα από μικρές χώρες: Ιρλανδία, Λετονία, Κροατία και από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, την ομάδα του Βίζεγκραντ, που θεώρησαν ότι δεν εκπροσωπούνται.

Προς το μεσημέρι, η σύνοδος διακόπηκε για σήμερα, απόφαση σπάνια που υποχρεώνει αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αναθεωρήσουν τα προγράμματά τους.

Κουρασμένος έπειτα από μία εβδομάδα στην Ιαπωνία, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε μεγάλη δυσαρέσκεια για μία αποτυχία που ισοδυναμεί με παραδοχή αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Αυτό δίνει μία πολύ κακή εικόνα της Ευρώπης, μία εικόνα έλλειψης σοβαρότητας, αναξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο», είπε εκφράζοντας την λύπη του για τις «ώρες ατέρμονων συζητήσεων» που μετατρέπουν τη Ευρωπαϊκή Ενωση σε «ένα 28μελές κλαμπ που συνέρχεται χωρίς ποτέ να αποφασίζει».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επωφελήθηκε από την ευκαιρία για να ζητήσει μεταρρύθμιση στη λήψη αποφάσεων, ώστε η ΕΕ να μην είναι πλέον «όμηρος μικρών ομάδων».

Από την πλευρά της, η Αγγελα Μέρκελ προσπάθησε να υποβαθμίσει την αποτυχία των συνομιλιών λέγοντας ότι αξίζει τον κόπο να χαθεί λίγος χρόνος για να αποφευχθούν εντάσεις πέντε ετών εξαιτίας κακών επιλογών.

Η κατάσταση δεν είναι χειρότερη από το 2014, όταν χρειάσθηκαν τρεις σύνοδοι κορυφής για να δοθεί η προεδρία της Κομισιόν στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Κοινοβουλίου στον Μάρτιν Σουλτς. Μία τέταρτη σύνοδος κορυφής τότε χρειάσθηκε για την πλήρωση των θέσεων του προέδρου του Συμβουλίου και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίσθηκαν χθες το βράδυ ανάμεσα στους 28, καθώς και ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες στο Στρασβούργο, όπου διεξάγεται σήμερα η πανηγυρική συνεδρίαση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μακρόν και Μέρκελ δήλωσαν ότι ελπίζουν σε μία ταχεία απόφαση σήμερα το μεσημέρι και, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, είναι πιθανόν ότι έχει βρεθεί μία συμβιβαστική λύση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter