Σύνοδος ΕΕ-Κίνας: H EE απευθύνει έκκληση την Κίνα να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Σύνοδος ΕΕ-Κίνας: H EE απευθύνει έκκληση την Κίνα να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ΕΕ-Κίνας που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τηλεδιάσκεψη ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε την έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κίνα. «H EE καλεί την Κίνα να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», είπε τονίζοντας πως «Η Κίνα δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία».

Στη Σύνοδο συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός , Λι Κετσιάνγκ. Βασικό αντικείμενο της κουβέντας αποτέλεσε η στάση της Κίνας επί του ζητήματος των κυρώσεων ενταντίων της Ρωσίας. Επιπλέον συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων, όπως ο τομέας της υγείας και η συνεργασία για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το εμπόριο και οι επενδύσεις, αλλά και θέματα διαφωνιών, όπως η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων μειονοτικών ομάδων από την Κίνα (Σιντζιάνγκ, Εσωτερική Μογγολία και Θιβέτ).

Στα πλαίσια της Συνόδου οι πολιτικοί αξιωματούχοι συμφώνησαν πως «αυτός ο πόλεμος απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία. Αυτή η διπλή αστάθεια δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Κίνας, ούτε της ΕΕ. Έχουμε κοινή ευθύνη ως παγκόσμιοι παράγοντες να εργαστούμε για την ειρήνη και την ασφάλεια», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ. Αναφέρθηκε στο τίμημα των επιβληθεισων κυρώσεων χαρακτηρίζοντάς το ως «κόστος για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως κάθε πιθανή μεταστροφή τους θα έχει ισχυρές οικονομικές επιπτώσεις για την Ευρώπη.

Η διπλωματική στάση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρη, αν σκεφτεί κανείς πως ζητώντας την διαμεσολάβηση της Κίνας υπογράμμισε πως κάθε συμβολή της χώρας στον τερματισμό του πολέμου, αντανακλά τόσο στα Ευρωπαϊκά συμφέροντα, όσο και σε εκείνα της παγκόσμιας κοινότητας και θα προσληφθεί με ικανοποίηση από πλευράς της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας ως «πολύ ειλικρινή και ανοιχτή», καθώς λειτούργησε ως πρόσφορο έδαφος για την έκφραση της ευρωπαϊκής ανησυχίας τόσο για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και για την αποφασιστικότητά της να τον τερματίσει.

«Η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει ιδιαίτερη ευθύνη και αυτό το συζητήσαμε με πολύ ειλικρινή και ανοιχτό τρόπο», είπε συγκεκριμένα η φον ντερ Λάιεν. Ενώ εκφράζοντας το ευρωπαϊκό μπλοκ είπε: «Δεν κατανοούμε κανενός είδους στήριξη στην ικανότητα της Ρωσίας να διεξαγάγει αυτόν τον πόλεμο. Κάτι τέτοιο θα έκανε τεράστια ζημιά στη φήμη της Κίνας εδώ στην Ευρώπη», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι «είναι ζήτημα εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και αποφάσεων για μακροπρόθεσμες επενδύσεις». Πριν κλείσει υπενθυμισε, φυσικά , ότι οι εμπορικές συναλλαγές της ΕΕ με την Κίνα ανέρχονται σε 2 δισεκ. ευρώ ημερησίως, έναντι 330 εκατ. ευρώ εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. «Επομένως η παράταση αυτού του πολέμου δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, σίγουρα όχι για την Κίνα», συμπλήρωσε.

 

Μυστικά & Documento

02/10/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter