Σύνοδος Κορυφής: «Αυστηρά μηνύματα», αλλά καμία αναφορά σε κυρώσεις στην Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: «Αυστηρά μηνύματα», αλλά καμία αναφορά σε κυρώσεις στην Τουρκία

Παρίσι και Βερολίνο έδωσαν… προθεσμία μίας εβδομάδας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να «αποσαφηνίσει» τις θέσεις της Τουρκίας σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας μεν ενόχληση για τις ενέργειες της γειτονικής χώρας, δίχως ωστόσο να αναφερθεί το παραμικρό για ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

«Θα επανέλθουμε αύριο (σ.σ την Παρασκευή) στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και στο θέμα της Τουρκίας και στην αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν θέλω να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα, αλλά οι αυριανές συζητήσεις θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Τόσο η Γαλλία, όσο και η Γερμανία, έσπευσαν να «στηλιτεύσουν» τις τουρκικές κινήσεις, δίχως ωστόσο να θέτουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. «Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν 

Παράλληλα, ο  Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την εφαρμογή των αποφάσεών που έχει ήδη λάβει, ώστε να αντιμετωπιστεί η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. 

«Δυστυχώς η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά» δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ανέφερε ότι αύριο θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας.

«Η προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής αφορούσε πρωτίστως το Brexit και την Κλιματική αλλαγή. Δυστυχώς όμως, η επικαιρότητα μας υποχρεώνει να προσθέσουμε και άλλα θέματα τα οποία θα χρειαστεί να συζητήσουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι τα ελληνοτουρκικά θα συζητηθούν την Παρασκευή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter