Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνία από την Ιταλία για τις προτάσεις στήριξης – Κόντε: «Έχετε δέκα ημέρες περιθώριο για λύση»

Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνία από την Ιταλία για τις προτάσεις στήριξης – Κόντε: «Έχετε δέκα ημέρες περιθώριο για λύση»

Η Ιταλία αλλά και η Ισπανία απέρριψαν ως «απαράδεκτες» τις προτάσεις του προσχεδίου της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Ο Τζουζέπε Κόντε, πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας απέστειλε «τελεσίγραφο» προς την Ε.Ε προκειμένου να βρεθεί μία λύση εντός των επομένων δέκα ημερών.

Η… τηλε-Σύνοδος Κορυφής επεφύλασσε εκπλήξεις, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά της Ιταλίας αλλά και της Ισπανίας, με τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών να απορρίπτουν τις προτάσεις του προσχεδίου για τα μέτρα στήριξης που σκοπεύει να λαβει η Ένωση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που προκύπτουν από το πέρασμα του Covid-19.

Όπως ανέφερε η ιταλική Rai, η αρνητική στάση ορισμένων κρατών μελών ως προς την ανάγκη υιοθέτησης ευρωομολόγων οδήγησε τον Κόντε στο να απορρίψει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων. Σύμφωνα με τη «Repubblica», ο Κόντε έδωσε περιθώριο δέκα ημερών στην Ένωση για τον καταρτισμό νέων προτάσεων με στόχο την εύρεση λύσης: «Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας».

Κόντε και Σάντσεθ ζήτησαν, όπως τονίζει η La Stampa, από το Συμβούλιο Κορυφής να ανατεθεί η ετοιμασία νέων προτάσεων στους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών (Επιτροπή, Συμβούλιο, Κοινοβούλιο, Κεντρική Τράπεζα και Eurogroup).

«Αν σκέφτεστε τις λύσεις του παρελθόντος, τότε θα προχωρήσουμε μόνοι μας»

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, στο προσχέδιο συμπερασμάτων που μοιράστηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες δεν υπήρχε ουδεμία αναφορά τόσο σε ευρωομόλογα, όσο και η αναφορά στον ESM, γεγονός που εξόργισε τον Τζουζέπε Κόντε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως: «Αν σκέπτεστε να μας βοηθήσετε με καθιερωμένους μηχανισμούς προστασίας,
που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, τότε αφήστε το… θα προχωρήσουμε
μόνοι μας. Δεν σας χρειαζόμαστε».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter